ΣτΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

18:55 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σφραγίδα νομιμότητας έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επιστράτευση των ναυτικών, που είχε αποφασιστεί τον Νοέμβριο του 2010, ύστερα από πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις των  τότε  Πρωθυπουργού και Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων  στηρίχθηκαν στο γεγονός  ότι η παρατεινόμενη απεργία  των ναυτικών «έχει προκαλέσει  σοβαρή διαταραχή 

στην κοινωνική ζωή της χώρας , ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία  από την έλλειψη  εφοδιασμού  των κατοίκων των νησιών που βρίσκονται σε απομόνωση  και απειλεί  τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής  υπηρεσιών υγείας».

Η ΠΝΟ είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας  την ακύρωση της απόφασης περί επιστράτευσης  υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς η επίταξη των προσωπικών  υπηρεσιών απεργών  καταλύει το δικαίωμα  της απεργίας και ισοδυναμεί με υποχρέωση παραοχής αναγκαστικής  εργασίας.

Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς της ΠΝΟ και αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα της εργασίας «επιτρέπεται να καταλυθεί  δια της επιβολής επιτάξεως  προσωπικών υπηρεσιών ,μόνο στις περιπτώσεις  αντιμετώπισης κινδύνων  που απειλούν  το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση  ανάγκης που μπορεί να θέσει  σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Στην κρινόμενη υπόθεση οι σύμβουλοι  της  επικρατείας  κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι «διαπιστώθηκε  αιτιολογημένα η ύπαρξη  κινδύνου  για την υγεία των κατοίκων των νησιών» και ότι η αντιμετώπισή του  δικαιολογεί την έκδοση των προβαλλομένων αποφάσεων περί της επιστράτευσής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα