ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥPF ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

18:15 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Αργεντινής με αφορμή την απόφασή της να εθνικοποιήσει εν μέρει την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, θυγατρική της Ισπανικής Repsol, φαίνεται ότι θα προβεί η Ε.Ε. σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου για το Εμπόριο.

Συγκεκριμένα ο επίτροπος της Ε.Ε για θέματα Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ δήλωσε σήμερα ότι σύντομα πρόκειται να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Αργεντινής χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους

ενέργειες σχεδιάζεται να αναληφθούν.

Ο Κάρελ Ντε Χουχτ επέκρινε την «εντεινόμενη τάση προς τον προστατευτισμό σε όλη τη Λατινική Αμερική» σε ομιλία του στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, τονίζοντας ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια αντίδραση στην ενέργεια της Αργεντινής στην υπόθεση της Repsol».

Επίσης η  Ε.Ε. σχεδιάζει επίσης να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) καταγγέλλοντας τους περιορισμούς που επέβαλε η Αργεντινή στις εισαγωγές, που προκάλεσαν δυσαρέσκεια και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και άλλες χώρες.  Μάλιστα αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Αργεντινή περιορίζει το εμπόριο ζητώντας να λαμβάνονται άδειες για όλες τις εισαγωγές αγαθών από την 1η Φεβρουαρίου φέτος.

«Η Αργεντινή συνέχισε και άλλες περιοριστικές πολιτικές, όπως το καθεστώς αδειοδότησης για τις εισαγωγές…Και μόλις την περασμένη εβδομάδα είδαμε τη Βολιβία να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εθνικοποίηση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε βάρος μιας ισπανικής επιχείρησης» είπε ο ντε Χουχτ και πρόσθεσε ότι:

«Τέτοιου είδους κινήσεις  αποτελούν φυσικά ένα πρόβλημα για την Αργεντινή και τη Βολιβία–που θα αντιμετωπίζουν στο εξής μεγαλύτερες δυσκολίες να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό που χρειάζονται. Είναι επίσης ένα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση–καθώς οι επιχειρήσεις μας πλήττονται άμεσα».

Η Αργεντινή αρνήθηκε να καταβάλει στη Repsol το πλήρες τίμημα που ζητεί η ισπανική επιχείρηση για το ποσοστό της στην YPF, που αντιμετώπιζε έντονες πιέσεις να αυξήσει την παραγωγή της από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. και η Ισπανία δεν έχουν καταλήξει ακόμη στα αντίποινα στα οποία θα προχωρήσουν και όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι δύσκολο το να ληφθούν σκληρά μέτρα σε βάρος μίας χώρας η οποία είναι εκτός των αγορών δανεισμού κι έχει αγνοήσει τα διεθνή πρόστιμα σε προηγούμενες διενέξεις.

Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να περιορίσει τις εισαγωγές βιοντίζελ από την Αργεντινή, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η  Ισπανία αγόρασε τα δύο τρίτα του βιοντίζελ που εξάγει η Αργεντινή μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέτος, σύμφωνα με το σύνδεσμο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα βιοκαύσιμα (Carbio).

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Μαΐου ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι εθνικοποιεί την Empresa Transportadora de Electricidad (TdE), θυγατρική της Red Electrica Espanola της Ισπανίας. Πρόκειται για τη

Keywords
Τυχαία Θέματα