ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6,5% Η ΥΦΕΣΗ

Η ύφεση φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 6,5% εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Μίλησε για «πρωτοφανή σε βάθος, έκταση και ένταση» ύφεση (σημειώνεται ότι πέρυσι διαμορφώθηκε σε 7,1% και για του χρόνου το προσχέδιο προβλέπει περαιτρέρω υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και η τρόικα κατά 5%) και έκανε λόγο για αστοχίες σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου και όσον αφορά στην ανεργία.

Χαρακτήρισε

«εξαιρετικά επώδυνο» για τους πολίτες το πακέτο των νέων μέτρων, προαναγγέλλοντας περικοπές στα εισοδήματά τους. «Είναι εξαιρετικά επώδυνο εάν αναλογιστούμε ότι περίπου το 78% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης αφορά μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα», είπε.

Επανέλαβε ότι οι «89 δράσεις» που έπρεπε να είχαν προωθηθεί από το Μάρτιο «συνιστούν τώρα αναγκαίες δράσεις για την αποδέσμευση της δόσης του προγράμματος». Σημείωσε ότι το «πάγωμα» των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης από τον περασμένο Ιούνιο έχει διαμορφώσει συνθήκες «ασφυξίας» τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο, όμως, και στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «πρωτοφανής πίεση» στην ταμειακή κατάσταση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα