ΠΑΣΟΚ: ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΝ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΔΕ

Σε κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση επιδόθηκε ο Φίλιππος Σαχινίδης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Συμπέρασμα της σημερινής κοινοβουλευτικής συζήτησης ήταν πάντως ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα φέρει ελάχιστη ομοιότητα με το προσχέδιο -όπως εξάλλου παραδέχτηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Και αυτό επειδή δεν είχαν ληφθεί κατά τη σύνταξή του υπόψη τα πιο πρόσφατα δημοσιονομικά δεδομένα, ενώ παραμένει ανοιχτό και το πακέτο των νέων μέτρων.

Ο εισηγητής της Νέας

Δημοκρατίας, Αντώνης Μπέζας, δήλωσε ότι η αποτίμηση του προσχεδίου πρέπει να είναι πολιτική και όχι οικονομική, δεδομένης της ρευστότητας πολλών μεγεθών του.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το προσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τα νεότερα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση που ήταν βαθύτερη το 2010 και 2011, ούτε ότι ηδημοσιονομική προσαρμογή το 2013 θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής.

Επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ να πατά σε δύο βάρκες, στηρίζοντας την κυβέρνηση αλλά ασκώντας και αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία πρόσαψε ότι «η δική της έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεργασία ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ρητορική που ακολούθησε τα προηγούμενα δύο χρόνια η Ν.Δ. σε σχέση με το μνημόνιο απειλεί να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση και να νομιμοποιήσει την άκρα δεξιά.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί από τους υπουργούς δεν πιστεύουν σε αυτό το οποίο καλούνται να κάνουν μιλάνε για ανάπτυξη αλλά δεν εργάζονται για αυτή προσλαμβάνουν την τρέχουσα πραγματικότητα με όρους παρελθόντος». Φωτογράφισε τον υπουργό Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να πέσουν οι τιμές».

Δικαιολόγησε, πάντως, τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το σχήμα, λέγοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο σύνθετα που δεν μπορούσε να τα αντιμετωπίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση»

«Tο προσχέδιο προϋπολογισμού ασφυκτιά απ’ την πολιτική της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση και δεν ικανοποιεί τους στόχους της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών», δήλωσε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξυροτήρη, επιμένοντας στην ανάγκη υιοθέτησης μιας «ρήτρας δημοσιονομικού ισοδύναμου». Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε το περασμένο σαββατοκύριακο να υπερψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων, όταν αυτό διαμορφωθεί.

«Δυστυχώς για σας, δεν θα ψηφίσετε ούτε για την επιμήκυνση, ούτε για την ανάπτυξη. Θα ψηφίσετε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που ξέρετε πως οι αριθμοί δεν στέκουν και θα ψηφίσετε τα μέτρα. Το προσχέδιο αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ταξική επιλογή και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς με ταξική ματιά», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 3,8%, χρέος στο 179,3% του ΑΕΠ και ανεργία 24,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα