«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ»

“Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς” τόνισε ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε σε απάντηση του στις ερωτήσεις της επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ Μαριλένας Κοππά.

Ο Επίτροπος παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις Εκθέσεις Προόδου για το 2012 των υποψηφίων προς ένταξη χωρών καθώς και την Στρατηγική Διεύρυνσης για το 2012.

Ο κ. Μπουλέ επεσήμανε στην παρέμβαση του, τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας

αλλά και τη δραματική υποχώρηση της στα ζητήματα Κράτους Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ καυτηρίασε το πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Προεδρία.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Επιτροπής για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα μπορεί να επιτευχθεί στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων.

Στην παρέμβαση της η κ. Κοππά, ως εισηγήτρια για την πολιτική της Διεύρυνσης, τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί η πολιτική της διεύρυνσης παρά την οικονομική κρίση. Επεσήμανε δε, την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση της διεύρυνσης και να δοθεί προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο θετικό κοινωνικό μετασχηματισμό στις υποψήφιες χώρες.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της για την σκληρή γλώσσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι διαπραγματεύεται με 27 και όχι με 26 χώρες.

Τέλος η κ. Κοππά ρώτησε τον Επίτροπο Φούλε πως αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική πρωτοβουλία, για υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και αν θα την ενθαρρύνει.

Στην απάντηση του, ο Επίτροπος χαιρέτησε τη νέα πρωτοβουλία και είπε ότι η Αθήνα δείχνει θετική διάθεση, παρά την κρίση, να προχωρήσει στην επίλυση. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και τα Σκόπια. Τόνισε δε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην απόλυτη ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα