Σκωτσέζικο ντους για την Αθήνα, ενόψει Μέρκελ

«Η Μέρκελ θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις».

Αυτό το απόσπασμα, από τη γερμανική Handelsblatt μοιάζει χαρακτηριστικό του κλίματος που θα συναντήσει, κατά τη

συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός έφτσασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο και σήμερα το μεσημέρι θα βρεθεί στην Καγκελαρία. Στις 2 ώρα Ελλάδος, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Και ίσως το περιεχόμενο της συνέντευξης αυτής να είναι εξίσου σημαντικά με όσα θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας.

Διότι, ο κ. Σαμαράς μοιάζει απολύτως συνειδητοποιημένος ότι τα όποια θερμά λόγια της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε το Βερολίνο επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου ως μόνου μέσου για την ανάκτηση της ελληνικής οικονομίας και, πλέον, επικαλείται τα παραδείγματα Ισπανίας και Ιρλανδίας όχι μόνον ως θετικά αλλά και ως πρότυπα για την Ελλάδα που θα πρέπει να συνεχίσει αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στις δημόσιες δηλώσεις του να υπογραμμίσει τα ελληνικά επιτεύγματα, πρωτογενές πλεόνασμα, διαρθρωτικές αλλαγές, προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο θα επιδιώξει να στείλει σαφές μήνυμα για αποφυγή νέων μέτρων που είτε θα πυροδοτούσαν κοινωνική αντίδραση είτε απλώς θα γκρέμιζαν την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα για την Αθήνα, που εμφανώς βρίσκεται σε καμπή, είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τη βοηθήσουν εμπράκτως. Στη Γερμανία η έννοια του «κουρέματος» έχει καεί, ήδη από την προεκλογική περίοδο, ενώ η δυναμική των ευρωσκεπτικιστών λειτουργεί αποτρεπτικά για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης πριν τις Ευρωεκλογές.

Σε αυτό το σκηνικό και εν μέσω αφενός των θετικών γερμανικών σχολίων και αφετέρου των σκληρών υποδείξεων από Ντάισελμπλουμ, Κομισιόν και ΔΝΤ, η δικομματική κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο καθώς θα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, που κάθε άλλο παρά ανώδυνες είναι, χωρίς να έχει στα χέρια της κάτι συγκεκριμένο εκ μέρους των εταίρων, πλην της αναφοράς τους ότι θα τηρήσουν τα υπεσχημένα.

Ο κ. Σαμαράς, που αύριο Σάββατο θα ανοίξει την τρίτη ημέρα εργασίων του Φόρουμ Ηγετών της3 εφημερίσας Zuddeutche Zeitung, θα επιδιώξει κατά τη διήμερη παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα να μεταφέρει εικόνα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα βρεθεί, λίγο έως πολύ, αντιμέτωπος με την κατάσταση που άφησε…

Keywords
Τυχαία Θέματα