ΣΗΜΕΡΑ «ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

08:35 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα, αφού από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Καμμένο θα κριθεί αν είναι εφικτή η πρόταση για «κυβέρνηση Αριστεράς» ή αν θα περάσουμε στη φάση της τρίτης διερευνητικής εντολής.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σήμερα,

λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού η πρόταση Τσίπρα για συγκρότηση κυβέρνησης με τα κόμματα της Αριστεράς παραμένει δύσκολα πραγματοποιήσιμη, λόγω των κοινβουλευτικών συσχετισμών. Εξάλλου, ήδη από χθες, η Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να μπει στη σχετική συζήτηση, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς, με μια άκρως επιθετική δήλωσή του προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διασκέδασε τις εντυπώσεις και τα σενάρια που ήθελαν την ΝΔ να παρέχει ψήφο ανοχής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Κλειδί ο Βενιζέλος

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη κατηγορείται ότι, με την αξίωσή του να αποστείλουν επιστολές στους δανειστές οι Σαμαράς-Βενιζέλος, ακυρώνοντας τις… προηγούμενες υπογραφές τους για το Μνημόνιο 2, τορπιλίζει τη διαδικασία, η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρείται κλειδί και στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με αγωνία να τοποθετηθεί. Αυτό διότι, ενώ η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ ήταν σαφής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας, η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν… γενικόλογη και άφηνε τα πάντα ανοιχτά. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να «προειδοποιήσει» τον Αλέξη Τσίπρα ότι σήμερα θα έχουν μια ουσιαστική συνάντηση και έδειξε ότι θα μεταβεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο όροφο της Βουλής, έχοντας σαφές σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι. Μ’ άλλα λόγια, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να δέχεται, τουλάχιστον, να μπει στην κουβέντα.

Όπως και να ‘χει, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα δώσει το… παράδειγμα, αφού θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εξηγώντας τους ότι τα κόμματα που δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του Μνημονίου αποτελούν πλέον το 32% του ελληνικού λαού και, άρα, οι εγγυήσεις που παρείχαν Βενιζέλος-Σαμαράς στις προηγούμενες επιστολές τους ήταν άκυρες.

Αστάθμητη πολιτική μεταβλητή αποτελεί και η στάση που θα τηρήσει έναντι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δέχθηκε να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα και μένει να φανεί αν ο ομοιότητες στις οικονομικές εξαγγελίες των δύο σχημάτων (καταγγελία Μνημονίου, λογιστικός έλεγχος χρέους κ.α.)  θα είναι αρκετές προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να αποσπάσει την ανοχή του Πάνου Καμμένου.

Νερό στο κρασί

Παρότι εκ πρώτης όψεως, η πλατφόρμα συνεργασίας που θέτει ως προϋπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας {άμεση ακύρωση των μέτρων του Μνημονίου και ειδικότερα του νόμου που κόβει μισθούς και συντάξεις, ακύρωση των νόμων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου και καταργεί τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, προώθηση άμεσων αλλαγώ

Keywords
Τυχαία Θέματα