ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

08:35 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι μέρες περνούν, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προχωρά και ένας ένας, οι βασικοί πολιτικοί παίκτες ξεδιπλώνουν την τακτική τους για την επόμενη μέρα. Είτε αυτή είναι μέρα πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, είτε μέρα επαναληπτικών εκλογών.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα δύο 24ωρα που πέρασαν από το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πυκνά χρονικά, αν και ακόμη η χώρα παραμένει ακυβέρνητη. Την ώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς, ο «ρυθμιστής» (λόγω του

μπόνους των 50 εδρών) Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό με το βλέμμα στραμμένο στις επαναληπτικές εκλογές.

Συμπληγάδες

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, οι διαρροές της Συγγρού περί ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση της Αριστεράς μαζεύτηκαν και ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, αναγορεύοντάς τον σε βασικό πολιτικό του αντίπαλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιευρωπαϊκή» δύναμη, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να συνέλθει» και μάλλον έθεσε το… δίλημμα των επόμενων εκλογών, αν φτάσουμε σ’ αυτές. Το δίλημμα, λοιπόν, που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «ή ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο ή αντιευρωπαϊκή αριστερά». Βεβαίως, σύμφωνα και με έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ, η μεταστροφή Σαμαρά και η σφοδρή επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει να κάνει μόνο με την απροθυμία Σαμαρά να στηρίξει ή να συμμετάσχει σε κυβέρνηση Αριστεράς.
Αντιθέτως, εξυπηρετεί σοβαρές κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες του προέδρου της ΝΔ.

Καταρχάς, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για «ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» που θα το «βρει μπροστά του» ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να απαντά προκαταβολικά σε όσους «γαλάζιους» ζητούν επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης και προειδοποιούν ότι, με την κεντροδεξιά «πολυκατοικία» διασπασμένη σε χίλια κομμάτια, η ΝΔ δε θα δει ποτέ της εξουσία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγορεύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό του αντίπαλο και θέτει το δίλημμα των επόμενων εκλογών, που είναι –κατά τον ίδιο- «ευρώ ή δραχμή». Ή αλλιώς, «φιλοευρωπαϊκή ενωμένη κεντροδεξιά ή αριστερά της χρεοκοπίας και της δραχμής». Μια απλή ανάγνωση των δηλώσεων Σαμαρά καταδεικνύει ότι μέσα στο νέο πολιτικό δίπολο που επιχειρεί να «στήσει» ο Αντώνης Σαμαράς δεν… χωράει το ΠΑΣΟΚ. Στη Συγγρού φαίνεται, ως εκ τούτου, ότι αντιλαμβάνονται τη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να μετατρέψουν το δικομματισμό σε διπολισμό, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του ΠΑΣΟΚ και κονιορτοποιώντας το Κίνημα μεταξύ των Συμπληγάδων των δύο βασικών επιλογών για τη χώρα.

Φόβοι για εκλογές

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, όπως και η πλατφόρμα συνεργασίας που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη βάση συζήτησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα οδεύει προς δεύτερες εκλογές. Παρόλα αυτά, στελέχη απ’ όλο το πολιτικό φάσμα συμφωνούν οριζοντίως ότι οι επαναληπτικές εκλογές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο επειδή οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και οι δανειστές γενικότερα μπορεί να μην αντέξουν να περιμένουν σχεδόν δύο μήνες ακυβ

Keywords
Τυχαία Θέματα