ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

08:40 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για το ενδεχόμενο επιβολής μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων (clawback), την ώρα που, όπως ισχυρίζονται, δεν έχουν εφαρμοστεί νομοθετημένα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Εμμένει στη θέση του ο υπουργός Υγείας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αιτία «πολέμου» αποδεικνύεται το clawback και το τελικό ποσό του για τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες αρνούνται να το καταβάλλουν, κάνοντας λόγο για αδιαφανή υπολογισμό του.

Στις φαρμακευτικές εταιρείες αποστέλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα

οι πράξεις για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) και πως το μέτρο θα φέρει στα ταμεία του Υπουργείου 152,6 εκατομμύρια ευρώ και οι αντιδράσεις κλιμακώνονται.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, δεν διστάζει να μιλήσει για κίνηση εκτός λογικής, με λάθη και ανακρίβειες στον υπολογισμό της εξωνοσοκομειακής δαπάνης, καθώς δεν «υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής υπολογισμού, ένα τελικό συμφωνημένο αποτέλεσμα, το οποίο να εξαιρεί, ως είναι λογικό, τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα».

Από την πλευρά του, ο Α. Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως ως Νπουργός Υγείας εκφράζει τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας και εφαρμόζει τους νόμους της Βουλής των Ελλήνων. «Οι φαρμακοβιομήχανοι λένε τη θέση τους, αλλά στη χώρα υπάρχει κράτος δικαίου», σημειώνει.

Πάντως, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένες να καταβάλουν clawback, του οποίου ο υπολογισμός είναι τελείως αδιαφανής και καλούν τον Υπουργό Υγείας να επανεξετάσετε το θέμα και, για λόγους διαφάνειας, να ενημερωθούν για τη μεθοδολογία υπολογισμού του.

Υποστηρίζουν πως έχουν συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος, στη μείωση των δαπανών υγείας, λέγοντας πως την τριετία 2009-2012, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 40%.

Κατηγορούν μάλιστα την Πολιτεία πως θέτει σε εφαρμογή οριζόντια μέτρα, την ώρα που θεσμοθετημένα μέτρα, που πρέπει να αφορούν ισομερώς όλους τους εταίρους στη διακίνηση και κατανάλωση των φαρμάκων, δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, όπως η μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών των γενόσημων και off-patent φαρμάκων, η πληρωμή του rebate των φαρμακοποιών (οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των 5 εκατ. ευρώ το μήνα), η μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15%, τα ποσοστά συνασφάλισης και η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μάλιστα, εκτιμούν πως το μέτρο του clawback ενθαρρύνει και ωθεί την Πολιτεία να μην παίρνει τα όποια μέτρα εξορθολογισμού του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, επειδή η φαρμακοβιομηχανία «θα κληθεί να πληρώσει την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο τέλος της ημέρας».

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη σχετική Υπουργική Απόφαση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως παραβιάζε

Keywords
Τυχαία Θέματα