ΜΕΤΑΞΥ ΔΡΑΧΜΗΣ ΚΑΙ… ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

07:30 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε υπαρξιακό και πολιτικό σταυροδρόμι βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της, Φώτης Κουβέλης. Στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι η πολιτική συγκυρία διαμορφώνεται ως «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη ΔΗΜΑΡ, την ώρα που εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη έξοδο-εξπρές της Ελλάδας

από το ευρώ. 

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Λίγες μόλις ώρες πριν διεξαχθεί η τρίτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα-σοκ των 11,5 δισ. ευρώ, ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό δίλημμα: αν θα ακολουθήσει τη γραμμή Βενιζέλου για άρνηση των μισών –και πλέον- μέτρων που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ή αν θα προτάξει την ανάγκη να παραμείνει η χώρα αδιαμφισβήτητα στην Ευρωζώνη.

Όπως εξηγούν στο matrix24.gr στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται «πολύ κοντύτερα» στον Ευάγγελο Βενιζέλο παρά στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα από το Μαξίμου και την Καραγεώργη Σερβίας μέτρα, τότε «θα δημιουργηθούν πλατείες Ταχρίρ σε όλη τη χώρα». Μάλιστα, την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς στην προηγούμενη σύσκεψη κορυφής που διεξήχθη στο Μαξίμου. Εξάλλου, το πολιτικό «χνώτιασμα» μεταξύ Βενιζέλου και Κουβέλη φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες πριν μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές, καθώς συγκρότησαν κοινή πλατφόρμα και αξίωσαν από τον Αντώνη Σαμαρά να επιβληθούν σε δύο δόσεις και όχι μονομιάς τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως και να ‘χει, στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χρεωθεί –όχι στο βαθμό που θα χρεωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος- μια ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση με άδηλες συνέπειες και ραγδαίες πολιτικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που επιμείνει, από κοινού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην επιβληθούν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων πριν εξασφαλίσει η Ελλάδα την επιμήκυνση. Στο επιτελείο του Φώτη Κουβέλη αξιολογούν ως «πολύ σοβαρή» την πληροφορία από τον Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν οριακά ως τις 8 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύει η καταβολή μισθών και συντάξεων ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο!

«Προφανώς δεν αντέχει άλλα μέτρα η κοινωνία. Τη δραχμή, όμως, θα την αντέξει καλύτερα;», διερωτάται, μιλώντας στο matrix24.gr,  κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, απηχώντας πλήρως τις απόψεις του Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα φροντίσει, στη σημερινή σύσκεψη, να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, εξετάζεται το σενάριο να αναβληθούν για αργότερα οι επώδυνες αποφάσεις και να προκριθεί τώρα η λύση ορισμένων περιοδείων Σαμαρά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, θεωρούν –συμφωνώντας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ότι αν ο πρωθυπουργός ζητήσει δημοσιονομική «ανάσα», αλλά και την επιμήκυνση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο (δηλαδή συνομιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζοζέ Μπαρόζο,

Keywords
Τυχαία Θέματα