ΦΤΩΧΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΚΟΡ ΒΙΝΤΑΛ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

08:40 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Σιώπησε για πάντα μία από τις πιο αιρετικές φωνές της αμερικανικής διανόησης. Ο Γκορ Βιντάλ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ο συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής και σχολιαστής των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που σημάδεψαν το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και τις αρχές του 21ου ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 19 ετών και προκάλεσε σάλο το 1946 γράφοντας μυθιστόρημα στο οποίο ο πρωταγωνιστής ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν αμφιφυλόφιλος. «Δεν υπάρχει ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος. Υπάρχουν μόνο

ομο- και ετεροφυλόφιλες πράξεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένα μείγμα ορμών», είχε πει.

Τις επόμενες δεκαετίες έγραψε 24 νουβέλες, πέντε θεατρικά έργα, σενάρια και εκατοντάδες άρθρα. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Το 1962 επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να κερδίσει έδρα στο Κογκρέσο και το 1982 για τη Γερουσία. Υποστήριξε τη διπλωματική αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ήταν σφοδρός πολέμιος του αμερικανικού δικομματισμού υποστηρίζοντας ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι οι δύο όψεις του κόμματος των εχόντων και κατεχόντων και σφοδρός επικριτής του Τζορτζ Γ. Μπους, τον οποίο είχε αποκαλέσει τον «ηλιθιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ».

Ο Γκορ Βιντάλ είχε κάνει μικρά περάσματα στο σινεμά ως ηθοποιός, από τη «Ρώμη» του Φελίνι έως την πολιτική σάτιρα «Μπομπ Ρόμπερτς» του Τιμ Ρόμπινς και το «Γκάτακα» του Άντριου Νίκολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα