Σε σταυροδρόμι η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίση στην κυβέρνηση, αλλά και η επιμονή της ΔΗΜΑΡ να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ήρθε αμέσως μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποτελέσει ο ίδιος και το κόμμα του τον σπονδυλικό άξονα για μια νέα «Ελιά» και για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς -ή του χώρου του «δημοκρατικού σοσιαλισμού»,

όπως προτιμά να το λέει ο ίδιος.
Στη ΔΗΜΑΡ είναι εδραία η πεποίθηση ότι όσο περνά ο καιρός, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να πιστώνεται τα όποια θετικά του κυβερνητικού έργου, αλλά οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι χρεώνονται μόνο τα άσχημα, το πολιτικό κόστος και τη φθορά. Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωρίζει πως, αν όντως έχει πιθανότητες να πετύχει η ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου, θα πρέπει ο ίδιος και το κόμμα του να προβάλλουν τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ.

Διαφοροποίηση με… όριο

Ωστόσο, το να διαφοροποιείται η ΔΗΜΑΡ από την κυβερνητική πολιτική αναδεικνύεται σε δύσκολη πολιτική εξίσωση με αστάθμητες μεταβλητές. Αυτό διότι, όπως διαπίστωσαν στην Αγίου Κωνσταντίνου από τη σύσκεψη αρχηγών της περασμένης Δευτέρας, κάθε πίεση του Φώτη Κουβέλη προς τον Αντώνη Σαμαρά και κάθε διαφοροποίησή του έχει ένα όριο: το να μην ξεκινήσει η αποσύνθεση της κυβερνητικής σταθερότητας. Εξάλλου, αυτό δεν το θέλει πρώτος από όλους ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, που υπερασπίστηκε και χθες, μιλώντας στο Mega, τη στρατηγική επιλογή της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην κυβέρνηση. «Δεν είναι η απαρχή ρηγμάτωσης της κυβέρνησης» (σ.σ. Το αντιρατσιστικό και η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ενώ από προχθές, όλα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου διαβεβαιώνουν ότι παρά την πρόθεση του κόμματός τους να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κόντρα στην επιθυμία του Μαξίμου, δεν σηματοδοτεί ρήξη ή τριγμούς για την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση «ανάδειξη κεντροαριστερού-προοδευτικού προφίλ» αποτελεί μια δύσκολη άσκηση διαρκούς πολιτικής ισορροπίας για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Την ώρα, δηλαδή, που θα επιχειρεί να οριοθετηθεί πολιτικά ως προς την κυβερνητική πολιτική σε «μη μνημονιακές» πρωτοβουλίες, θα πρέπει παράλληλα να μην κατηγορείται ότι θέτει την κυβέρνηση σε τροχιά αστάθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα