Απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι εργαζόμενοι στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία θα μετατρέψουν σε Ιδιωτικού, ώστε να μην υπάρχει το συνταγματικό κόλλημα της κατάργησης της θέσης ενός υπαλλήλου και να μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις μόνο με την καταβολή αποζημίωσης.

Επίσης, οι 384 δημοτικές επιχειρήσεις πρόκειται να καταργηθούν και να βγουν σε διαθεσιμότητα οι 16.241 υπάλληλοι, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα, ακόμα και δώδεκα εθνικά αθλητικά κέντρα.

Όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της έρευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν «εκτός» Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, ακόμα στα πιθανά σενάρια δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

● Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.

● Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

● Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.

● Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.

● Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.

● Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα