Άνω – κάτω η Αθήνα από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Όχι μόνον δεν θα χρειαστούμε πρόσθετη χρηματοδότηση, αντίθετα θα βγούμε στις αγορές για δανεικά» διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ περί ανάγκης νέου… «πακέτου βοήθειας»: Ο Οργανισμός εκτιμά ότι την Ελλάδα θα την πλήξει ύφεση και το 2014, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι την παρτίδα θα την σώσει…

ο τουρισμός.

Κάθετα αντίθετος ως προς τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την χώρα μας εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι.

Σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζήσει και …έβδομη χρονιά φαγούρας, καθώς όπως αναφέρει το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2 και το 2014! «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ εκτιμώ ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».

Προσπάθησε μάλιστα να τεκμηριώσει τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας πως «η τάση σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα».

Ο υπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι η Αθήνα ποντάρει πολλά στον τουρισμό, λέγοντας πως οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες » είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Αλλά και η αναφορά του ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει και νέο «πακέτο διάσωσης» φαίνεται πως θορύβησε την Αθήνα: Ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να προαναγγείλει πως το ελληνικό Κράτος θα «τεστάρει» την επόμενη χρονιά τις αγορές προχωρώντας στην έκδοση ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το ελληνικό κράτος θα επιδιώξει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων εντός του 2014. Ωστόσο, η ποσότητά τους θα είναι μικρή. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως οι πληρωμές για τους τόκους πλέον έχουν μειωθεί πολύ, ενώ αποσαφήνισε πως μεγάλο μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον. Για τους λόγους αυτούς, σημείωσε, η Ελλάδα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αυτή τη μικρή ομολογιακή έκδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα