Γλιτώνουν οι αγρότες, την πληρώνουν οι υπόλοιποι…

Αυτό σημαίνει, ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οικοπέδων με την επιβολή υψηλότερου φόρου για το 2014.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφασίστηκαν τα εξής:

-Να εξαιρεθούν από το

νέο ενιαίο φόρο οι εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

- Το δημοσιονομικό κενό από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης από το ενιαίο φόρο να καλυφθεί με την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπόλοιπα ακίνητα.

-Να γίνει πλήρη καταγραφή των εκτός σχεδίου κτισμάτων όπως αυθαίρετα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται και δεν έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.

-Η φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης να γίνει για το 2014 εξετάζεται να γίνει χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης καθώς θα λαμβάνονται υπόψη συντελεστές που θα αφορούν στις εξής περιπτώσεις:

- Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη.

- Αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη.

- Παραθαλάσσια ή μη.

- Κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

- Μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια.

- Πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.

Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου θα γίνεται με βάση την αξία των αγροτεμαχίων.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα