Σε παράταση θέλει την κινητικότητα η κυβέρνηση

Η καθυστέρηση είναι γνωστή. Οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι προς… κινητικότητα δεν βρίσκονται ούτε με… σφαίρες, με ευθύνη όχι μόνον του απελθόντος Αντώνη Μανιτάκη αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης, όπως αυτών του Εσωτερικών και της Παιδείας, που απέφυγαν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Πλέον η νέα ηγεσία του Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να αποφύγει να φάει γκολ από τα αποδυτήρια και να οδηγήσει το παιχνίδι, της διαπραγμάτευσης με την

τρόικα, στην παράταση. Εν προκειμένω στην υλοποίηση της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων το Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούλιο.

Η κινητικότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr είναι η ίδια η τρόικα, λόγω και των εσωτερικών της εντάσεων, που κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση στην ελληνική πλευρά. Αυτή προβλέπει ότι αντί για ονόματα και διευθύνσεις του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία – κινητικότητα, η Ελλάδα υποχρεούται να καταθέσει άμεσα περιγραφή των θέσεων από τις οποίες θα προκύψουν όσοι ενταχθούν στο καθεστώς αυτό. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πλευρά κερδίζει χρόνο προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών ενώ και η εκταμίευση της δόσης γίνεται κανονικά ώστε να μην εγείρει το ΔΝΤ ζητήματα ως προς τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ωστόσο, η τελική έγκριση της τρόικας εξαρτάται από άλλες προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύψει η ελληνική πλευρά και κυρίως από την αποφασιστικότητα που θα δείξει εφεξής η Αθήνα. Διότι διαφορετικά, το παιχνίδι λήγει στις 8 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ζητείται να προωθηθεί άμεσα όχι μόνον το νομοσχέδιο Μανιτάκη για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων αλλά και η διάταξη με περιορίζεται δραστικά ο χρόνος εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων και ισχύος των προσωρινών διαταγών, μέσω των οποίων πολλοί συμβασιούχοι παραμένουν επί μακρόν σε θέσεις μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Η διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα απασχόλησε την πρώτη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους Κυρ. Μητσοτάκη και Άδ. Γεωργιάδη, παρόντων και των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα. Άλλωστε, πλην της κινητικότητας, η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι πριν την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό αφορά στα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό. Πέραν των ελέγχων από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου η απομάκρυνση του κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, που μόλις πριν λίγους μήνες με επιλογή Μαξίμου διαδέχθηκε τον Γερ. Βουδούρη στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα