Βαρουφάκης – Γκαλμπρέιθ ενόχλησαν

Οι δύο οικονομολόγοι, που συγκαταλέγονται στους τακτικούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, υπογράφουν άρθρο με τίτλο «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα» και, μεταξύ πολλών άλλων, επιχειρούν να «καθησυχάσουν» την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προθέσεις της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, διαβεβαιώνουν ότι «παρά τη συνθετότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα βγάλει τη χώρα από

το ΝΑΤΟ αλλά δε θα συμφωνήσει και με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή». «Γεγονός παραμένει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει καυγά με την Ουάσινγκτον», προσθέτουν οι Βαρουφάκης-Γκαλμπρέιθ, ενώ καταλήγουν παροτρύνοντας την αμερικανική κυβέρνηση να κρατήσει θετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στάση. «Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετωπίσει με τρόμο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τραπεζίτες να έχουν τέτοια αντίδραση», γράφουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει τόσο μυωπική στάση».

Αντίδραση «λαφαζανικών»

Όμως, το άρθρο των δύο οικονομολόγων δεν άρεσε καθόλου στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι, μέσω της ιστοσελίδας που είναι γνωστό ότι απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη, της iskra, ασκείται δριμεία κριτική στα γραφόμενα των Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ. «Το εξαιρετικά εντυπωσιακό με το κείμενο των Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ είναι ότι, προκειμένου να γίνουν “πειστικοί” για το σωτήριο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ , μετατρέπουν τον τελευταίο σε ένα περίπου “φιλοαμερικανικό” κόμμα, αν όχι και ένα κόμμα του οποίου η άνοδος στην κυβέρνηση θα συνιστά ευλογία για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φρασεολογία, ισχυρίζονται πως ” αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες , σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Παρεμπιπτόντως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ άλλα πράγματα λέει και μάλιστα ομόφωνα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει τώρα στο Ιδρυτικό του Συνέδριο, κάνουν με σαφήνεια λόγο για “απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων”», σημειώνει η εσωκομματική αντιπολίτευση, που διερωτάται: «Δεν γνωρίζουν οι Γ. Βαρουφάκης και Τζ. Γκαλμπρέιθ αυτές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρούν ότι απλώς έχουν ή θα πάρουν διακοσμητικό χαρακτήρα;».

Τις απόψεις των δύο οικονομολόγων, εξάλλου, δεν δίστασε να αποδοκιμάσει δημοσίως, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. «Ο κ. Γκαλμπρέιθ και ο κ. Βαρουφάκης εκφράζουν την προσωπική τους άποψη. Δεν συμφωνώ καθόλου με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φικοαμερικανικό κόμμα και ότι δεν θα κινδυνέψουν τα συμφέροντα του κατεστημένου, που αναφέρουν οι συγκεκριμένοι αρθρογράφοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Στρατούλης.

Βεβαίως, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν άσκησε τόσο οξεία κριτική μόνο γιατί ενοχλήθηκε από το άρθρο των δυο οικονομολόγων, αλλά διότι υποψιάζεται ότι… μπορεί να έχουν δίκιο. Οπότε, η αντίδρασή της περισσότερο απευθύνεται στην Κουμουνδούρου παρά στο δίδυμο Βαρουφάκη -Γκαλμπρέιθ…

Keywords
Τυχαία Θέματα