Σε «φουσκωμένο» λογαριασμό για το 2014 επιμένει η τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν περί «λήψης όσων νέων μέτρων χρειαστεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό», αλλά και του Σερβάς Ντερούζ (που μετείχε στο παρελθόν στις αποστολές της τρόικας ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ) ότι «τα νέα μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», βάζει «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις πριν στην ουσία ξεκινήσουν.

Ίσως μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι πληροφορίες -που

προέκυψαν μετά τη συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Γιάννη Βρούτση- λένε πως ο «λογαριασμός φουσκώνει» σε επίπεδα πολύ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που δέχεται η ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί οι πιστωτές όχι μόνο δεν δέχονται τα ποσά από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που υπάρχουν στο νομοσχέδιο Βρούτση αλλά προσθέτει άλλη μια «τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2014 επιμένοντας στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που έχει ήδη συμφωνηθεί σε προηγούμενα μνημόνια.

Έτσι τα επόμενα «ραντεβού» της τρόικα σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αύριο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, εξελίσσονται σε «κρας τεστ».
Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δανειστές θα επιστρέψουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με το «λογαριασμό» των νέων μέτρων για το 2014.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα ραντεβού:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να επαναλάβει την θέση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, βάση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Αντίθετα, ο κ. Χατζηδάκης θα προτείνει την άρση προστασίας σε όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η Αθήνα θα επιμείνει και στην θέση της για τις επαγγελματικές μισθώσεις: Δεν συζητά την απαίτηση της τρόικα για πλήρη απελευθέρωση και προτείνει διασφάλιση των παλαιών μισθώσεων και 3 ως 6 χρόνια διάρκεια για τις νέες.

Κρίσιμο θεωρείται και το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, καθώς παραμένει ανοιχτό το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων, την ώρα που η κυβέρνηση διεκδικεί δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
Μετά τις συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής της τρόικα με την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), φαίνεται πως θα αναζητηθεί νέο μοντέλο για την ταχύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, καθώς η λύση της τιτλοποίησης παρουσιάζει δυσκολίες και φαίνεται να απομακρύνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να επισπευσθεί η αξιοποίηση των κρατικών κτιρίων και εκτάσεων κατά τρόπο που θα αποφέρει τα περισσότερα δυνατά έσοδα στο Δημόσιο χωρίς ταυτοχρόνως να συνεπάγεται μεγάλες άμεσες ή μελλοντικές δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να δημιουργηθεί ανεξάρτητο επενδυτικό «όχημα» αξιοποίησης ακινήτων, ενδεχομένως με τη μορφή επενδυτικής εταιρίας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) στην οποία θα μεταβιβαστούν «φιλέτα» του Δημοσίου.

Νωρίτερα, τεχνικά κλιμάκια που επισκέφτηκαν την Τράπεζα της Ελλάδας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι εκκαθαριστές των bad banks εξοικονόμησαν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατέθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα