Οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία

Σαν σήμερα συνήλθε στο Σμόλνι το 2ο συνέδριο των Σοβιέτ της Ρωσίας και αποφάσισε, το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ και την έκδοση των δύο ιστορικών διαταγμάτων για την Ειρήνη και για τη Γη: «Η ιδιοκτησία των γαιοκτημόνων στη γη καταργείται από τη στιγμή αυτή χωρίς καμία αποζημίωση».

Σχηματίστηκε επίσης το πρώτο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού (υπουργικό συμβούλιο), με το Λένιν ως πρόεδρο και τους Ρίκοφ, Μιλιούτιν, Τρότσκι, Λουνατσάρσκι και Στάλιν. Λίγες μέρες αργότερα η σοβιετική κυβέρνηση δημοσίευσε τη διακήρυξη των δικαιωμάτων των λαών της Ρωσίας.

Την προηγούμενη

μέρα η τσαρική κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία του κεντρικού οργάνου των μπολσεβίκων «Ραμπότσι Πουτ» κι έστειλε θωρακισμένα αυτοκίνητα στο τυπογραφείο και στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας.

Οι κόκκινοι φρουροί όμως και οι επαναστατημένοι στρατιώτες απέκρουσαν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και κατά τις 11 το πρωί, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με την προκήρυξη της ανατροπής της κυβέρνησης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε στα χειμερινά ανάκτορα, η κόκκινη φρουρά της Πετρούπολης καταλάμβανε το κεντρικό τηλεγραφείο, τις γέφυρες, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την Κρατική Τράπεζα.

Το καταδρομικό «Αουρόρα» (Αυγή) μπήκε στο Νέβα κι έστρεψε τα πυροβόλα του στα ανάκτορα που ήταν έδρα της τελευταίας αστικής κυβέρνησης. Την άλλη μέρα τα ανάκτορα πολιορκήθηκαν και καταλήφθηκαν, η κυβέρνηση έπεσε και οι υπουργοί συνελήφθησαν.

Και τυπικά η Ρωσική Επανάσταση είχε επικρατήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα