ΕΑΣ, ασφαλιστικό, προϋπολογισμός δοκιμάζουν Αθήνα – Τρόικα

Αν δηλαδή θα επιμείνουν σε μία ιδιαιτέρως άκαμπτη θέση, αν θα αποδεχθούν τα μετριοπαθή έως ευνοϊκά σενάρια της ελληνικής πλευράς (αντί των πλέον απαισιόδοξων) και εάν τελικά θα δείξουν, από την πλευρά τους, διάθεση συμβιβασμού ή, αντιθέτως, ρήξης με την Αθήνα.

Οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, ωστόσο είναι σαφές ότι με το κλίμα

ήδη επιβαρυμένο από τις αντιδράσεις των βουλευτών και τις εντάσεις περί τον φόρο ακινήτων τα περιθώρια ελιγμών και υιοθέτησης έστω και ήπιας μορφής μέτρων είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ταυτόχρονα, η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει στο τραπέζι και τις δικές της θέσεις, εντείνοντας έτσι την αίσθηση ότι – σε αυτή τη φάση – η συμφωνία και η ρήξη απέχουν εξίσου για τις δύο πλευρές.’Στο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το Μαξίμου επιμένει ότι τμήμα της εταιρείας, έστω και συρρικνωμένο, θα διατηρηθεί εν ζωή. «Υπάρχει προσωπική δέσμευση του Σαμαρά για το θέμα, δεν θα κάνουμε πίσω» διαμηνύουν στελέχη του Μεγάρου και μένει να αποδειχθεί αν η τριμερής θα κατανοήσει την ελληνική θέση αποδεχόμενη ότι έχει εκπληρωθεί το προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που, κανονικά, θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού, η Αθήνα εμφανίζεται σχεδόν αρνητική στην υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η τρόικα επιμένει ωστόσο, το επιτελείο Βρούτση αδυνατεί να καλύψει την τρύπα των 800 εκ. ευρώ που δημιουργείται, χωρίς τη λήψη οριζόντιων περικοπών. Η Αθήνα θέλει να παραπέμψει στο μέλλον τη μείωση της εισφοράς ή στη χειρότερη περίπτωση να προχωρήσει, το 2014, σε μία οριακή μείωση της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, μάχη δίδεται και για τη βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων προς τα ταμεία. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις 72 δόσεις και στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό θα γίνει έστω και μονομερώς, όπως στην περίπτωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τέλος, εις ότι αφορά τον προϋπολογισμό, που είναι και το μέτωπο που θα κριθούν τα πάντα, η αφετηρία των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τρόικας είναι κομβικής σημασίας. Αν δηλαδή η τριμερής επιμείνει σε κενό κοντά ή πάνω από τα 2 δισ. ευρώ τότε, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, θα είναι σαν να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε τέλμα. Αντιθέτως, αν η απόσταση γεφυρωθεί τότε, εκτιμάται, ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει, υπό προϋποθέσεις, να «περάσει» από τη Βουλή στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, ακόμη και στο πεδίο των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρόνος τρέχει. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Αθήνας από την τρόικα πριν το επόμενο Eurogroup μοιάζει δύσκολος στόχος, το ίδιο και η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές επί του νέου προϋπολογισμού μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή…

Keywords
Τυχαία Θέματα