Σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη «σωτηρία των συντάξεων»

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία συμπυκνώνονται τρεις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μία εθνική, μία αναπτυξιακή και μία κοινωνική:

- «Μιλώντας για τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, στην πραγματικότητα κάνουμε μία νομοθετική πράξη επιβεβαίωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όχι μόνον στον χερσαίο

ελληνικό χώρο, αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες που περιβάλλουν τη χώρα μας, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την βούληση του κόμματός του να διατηρηθούν ενεργά και να ασκηθούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας. Έκανε άλλωστε λόγο για υπαρκτά όσο και ενθαρρυντικά πλέον αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια και για δυνατότητα της χώρας να λειτουργήσει ως παίκτης σε ένα άλλο γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, ζητώντας την ομόφωνη αποδοχή της πρωτοβουλίας από τη Βουλή.

- Εξηγώντας την αναπτυξιακή διάσταση της πρότασης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα της χώρας να αναστηθεί οικονομικά βασισμένη στους ενδογενείς πόρους της, από τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της ως τη γη, τη θάλασσα, τον ορυκτό πλούτο και τους υδρογονάνθρακές της. Αναφέρθηκε λοιπόν στους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου για περίπου 150 δις ευρώ σε ορίζοντα 25-30 έτη από τους τελευταίους και τις πολιτικές δικτύων της χώρας, τους αγωγούς και τις διακρατικές συμφωνίες της.

- Τέλος, ο κ.Βενιζέλος μίλησε για την κοινωνική διάσταση της πρωτοβουλίας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Νορβηγίας που μέσω του ορυκτού της πλούτου διαμόρφωσε το καλύτερο ίσως σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης γενεών. «Αξιοποιώντας πρωτίστως το νορβηγικό παράδειγμα ερχόμαστε και διαμορφώνουμε ένα εθνικό χαρτοφυλάκιο για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία», είπε, σημειώνοντας πως θα μπορούσε ο λογαριασμός που θα συγκροτηθεί με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να αποτελέσει τμήμα του ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών. Αναφερόμενος εκ νέου στο τελευταίο πρόγραμμα ʽπαλαιού τύπουʼ που διαθέτει η χώρα μας και υπερασπιζόμενος το PSI που επεφύλαξε από τον ίδιο μείωση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων μικρότερη από το μέγεθος μίας ετήσιας επιχορήγησης, έκανε λόγο για «εφαλτήριο για την ανάκαμψη της χώρας».

«Η νομοθετική πρωτοβουλία λοιπόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να κάνουμε ταυτόχρονα τρεις ενέργειες: Μια εθνική διακήρυξη, μία πράξη διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, μία πράξη αναπτυξιακής προοπτικής εντεταγμένη στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που υπερβαίνει τη μιζέρια και τον στενό ορίζοντα του μνημονίου και μία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης νέου τύπου που δεν βασίζεται στα στενά όρια των έως τώρα αντιλήψεων περί κοινωνικής ασφάλισης και συμμετοχής εργαζομένων και εργοδοτών και κράτους, όταν έχουμε τριμερή ασφάλιση», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας εκ νέου τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αποδεχθούν την πρόταση του κόμματός του.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ικανοποίησε την Ιπποκράτους. Σε σχετική ανακοίνωση της πράσινης ΚΟ άλλωστε, διευκρίνιζε ότι με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΤΚΑΓ), το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες. Μιλούσε για πόρους που προέρχονται από έσοδα του Δημοσίου από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευχη των κοιτασμάτων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες, κάνοντας λόγο για ένα εκατομμύριο ευρώ που ήδη ελήφθη πέρσι και άλλα 5-10 εκατομμύρια που θα ληφθούν φέτος, αλλά και στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με την εκκίνηση κάθε γεωτρύπανου. «Με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών, οι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδέονται άμεσα με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και την ασφάλεια των εργαζομένων», κατέληγαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα