Σαμαράς: Τόνωση της ανάπτυξης – Καταπολέμηση της ανεργίας

17:57 8/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι αρχές της Προεδρίας θα είναι «η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της ΕΕ, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής, η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα “κατασκευαστικά προβλήματα” που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελληνική Προεδρία, υπογράμμισε, θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη θαλάσσιων

πολιτικών, τη θωράκιση της ασφάλειας. Περισσότερη ευημερία με περισσότερα έργα και περισσότερη λογοδοσία, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση, η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση, η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο».

Ο Αντώνης Σαμαράς, ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα».

«Θέλουμε ή δεν θέλουμε Ευρώπη», το δίλημμα των ευρωεκλογών

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, και η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μπαρόζο: «Οι θυσίες σας αποδίδουν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι « φέτος η Ευρώπη θα είναι καλύτερη σε οικονομικούς όρους» και εξέφρασε της χαρά του που βρίσκεται την Αθήνα: « Η Αθήνα ασκεί την Πέμπτη προεδρία της και είναι ένας έμπειρος πιλότος της Ευρώπης».

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε επίσης ότι: «η ελληνική προεδρία είναι καλά προετοιμασμένη και βλέπω αποφασιστικότητα των αρχών για να πετύχει».

«Πριν από ένα χρόνο είχα πει ότι το 2013 ήταν το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε στροφή και αυτό έγινε. Δεν είναι πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν υποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας και κατάρρευση του ευρώ. Το ότι είμαστε εδώ σήμερα για την ελληνική προεδρία δείχνει ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν λάθος. Η ευρωπαϊκή οικονομία απέδειξε την ανθεκτικότητα της» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στις άλλες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία) ανέφερε ότι η Ελλάδα «αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε επιτύχει και τα αποτελέσματα του προγράμματος προσαρμογής».

Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές δυσκολίες και όπως είπε: «Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες για το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν και τους καλούμε να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Μπορούμε να πούμε ότι οι θυσίες σας αποδίδουν».

Κλείνοντας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπής στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να το κάνει και τόνισε ότι η προεδρία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει η χώρα μας ότι μπορεί να έχει σημαντική προσφορά στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ λίγο μετά τις 17:00 προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το σκάφος, που μετέφερε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στην Αθήνα. Τον Ευρωπαίο αξιωματούχο υποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

To πρόγραμμα

Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και χαιρετισμούς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Στις 22:00 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα