Ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο

17:46 8/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Η αισιοδοξία για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας -που αποτυπώνεται στην μείωση των επιτοκίων δανεισμού- είναι αυτή που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού των 10ετών ομολόγων υποχώρησα κάτω από 7,8%. Πρόκειται για το χαμηλότερα επίπεδο από το 2010. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται επίσης για κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου επίσης τα επιτόκια έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Οι αγορές φαίνεται ότι προεξοφλούν, ή καλύτερα ποντάρουν, στην ανάκαμψη των χωρών του Νότου και την επιτυχή επιστροφή τους στις αγορές (για την άντληση κεφαλαίων) στα χνάρια

της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία προχώρησε στην άντληση 3,75 δισ. ευρώ μέσω κρατικών ομολόγων, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 3,54%, χαμηλότερα δηλαδή από την αντίστοιχη απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και δεν έχουν προσφύγει σε πρόγραμμα κρατικής στήριξης.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού με το Γενικός Δείκτη να κλείνει στις 1.279,41 μονάδες (+3,34%) ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 149 δισ. ευρώ. Στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν η μετοχή του ΟΤΕ με άνοδο 7,55%, η Εθνική Τράπεζα (+3,73%), η Alpha Bank (3,89%), η Τράπεζα Πειραιώς (3,11%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,93%), τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (+3,53%), ο Τιτάνας (+8,89%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (6,3%) και η MIG (5,21%).

Υψοφοβία…

Με το καλημέρα σας, το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014 έχει ενισχυθεί κατά 117 μονάδες ή σε ποσοστό 10%. Δεδομένων των κερδών της τάξης του 30% το 2013 πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτήση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς διαταραχές. Πολύ περισσότερο που η πολιτική κατάσταση στη χώρα εμφανίζεται περιπλεγμένη ενώ η άφιξη της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες διαφορές και καθυστερήσεις που υπάρχουν. Η διαπραγμάτευση -που θα αφορά τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου- θα είναι πολύ δύσκολη καθώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί σε ότι αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Επίσης υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που υπάρχει και στις διεθνείς αγορές η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει -τουλάχιστον βραχυχρόνια- νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα