Ψυχρός Πόλεμος

08:47 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα «απομονώσουν» τη Ρωσία, με κυρώσεις προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσιγκτον αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Μόσχα, ενώ αποκλείει στρατιωτική εμπλοκή για την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα,

έντονη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπου σήμερα το ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις. Εκτάκτως συνεδρίασε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί και το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες Αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Απειλές από την Ουάσινγκτον

Για περισσότερες από δύο ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα