Διαθεσιμότητες, γάλα, φάρμακα και «κοινωνικό μέρισμα» χωρίζουν Αθήνα – Τρόικα

08:47 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Το γεγονός πώς, όπως διαμηνύεται από το υπουργείο Οικονομικών, τα «δημοσιονομικά δεν αποτελούν πλέον πεδίο διαφωνίας», εξηγεί και την επιμονή των δανειστών στις δράσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «διαρθρωτικές». Η κινητικότητα στο Δημόσιο, οι ομαδικές απολύσεις, το tool kit του ΟΟΣΑ αλλά και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δοθεί ως «κοινωνικό μέρισμα» μοιάζουν να χωρίζουν τις δύο πλευρές, με τις τελικές αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν από το ίδιο το Μαξίμου, σε συνεννόηση

και με τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό, λόγω Ουκρανίας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μέτωπο Μητσοτάκη – Μιχελάκη

Για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, μετά την εκκαθάριση του ΕΟΠΥΥ από τον Άδωνι Γεωργιάδη, εκκρεμούν ουσιαστικά οι περίπου 3.500 – 4.000 διαθεσιμότητες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Εχθές, δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα, κυρίως λόγω της… σπουδής κάποιων ΜΜΕ να χαρακτηρίσουν ως… απολύσεις τις επικείμενες διαθεσιμότητες αλλά, κυρίως, λόγω της χωρίς περιστροφές αναφοράς στελεχών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο… Υπουργείο Εσωτερικών ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας.

Από την πλευρά Μιχελάκη, διαμηνύονταν χθες πώς οι 4.000 διαθεσιμότητες θα εκπληρωθούν στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, για την υλοποίηση της οποίας πάντως θα πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος προκειμένου να επιτρέπει τις μεταβολές στο προσωπικό κατά την προεκλογική περίοδο. Από εκεί και πέρα είναι σαφές πώς ο Γιάννης Μιχελάκης είναι ο… νέος «Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος», υπό την έννοια ότι όπως στο παρελθόν η υλοποίηση της κινητικότητας στα ΑΕΙ- ΤΕΙ αποτελούσε το κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έτσι και τώρα οι διαθέσιμοι του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελούν την εκκρεμότητα για το «οκ» της τρόικας.

Το tool kit του ΟΟΣΑ

Όπως προαναφέρθηκε, η τρόικα μοιάζει αν υποχωρεί στα δημοσιονομικά όχι όμως και στα διαρθρωτικά. Ειδικά το ζήτημα των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ μοιάζει με… Βίβλο για τους τροϊκανούς, παρά τη σχετική άρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Γάλα, όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Αθ. Τσαυτάρη, Μαξ. Χαρακόπουλου και πολλών βουλευτών της περιφέρειας, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς, αλλά και η ενιαία τιμή βιβλίων παραμένουν μεταξύ των «αγκαθιών», τον τρόπο διαχείρισης των οποίων θα πρέπει να αποφασίσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Το ίδιο ισχύει, κατεξοχήν, και για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η τελική διευθέτηση του οποίου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στα υπόλοιπα μέτωπα.

Είναι σαφές ότι, όπως και κατά το παρελθόν, ο συνδυασμός των μεγεθών, της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων αλλά και της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν αυτό θα μπορέσει να καταστεί εφικτό μέχρι το επικείμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου ή αν, αντιθέτως, θα απαιτηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία που θα οδηγήσει, εντός Απριλίου, στην εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων προς την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα