ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

08:05 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Η μαύρη τρύπα στα έσοδα για το σύνολο της χρονιάς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προς το παρόν δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το μέγεθός της», δηλώνει στο matrix24 υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, την ώρα που πληροφορίες μιλούν για υστέρηση 2 έως 2,6 δισ. ευρώ!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα επιχειρούν να δώσουν μια απάντηση για το πώς θα «κλείσουν οι τρύπες», αλλά όλα δείχνουν να είναι ακόμη

στον «αέρα»..

Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τα χρήματα που λείπουν …μέσω ιδιωτικοποιήσεων (τα σχετικά έσοδα μειώνουν χρέος), με «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και χρήση της ..ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αν το παρελθόν είναι ο οδηγός για το μέλλον τότε και τα πολυαναμενόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μοιάζουν τουλάχιστον ..αμφίβολα: Ο πήχης που τοποθετήθηκε αρχικά στα 50 δισ. έχει πέσει πολύ-πολύ χαμηλά.. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί τα 1,8 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πέρυσι και φέτος τα προσδοκώμενα 3,2 δισ. πήγαν ..περίπατο!

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις εξοικονομήσεις από το «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς: Εδώ και τρία χρόνια η «λίστα Πάγκαλου» με τους υπό κατάργηση και συγχώνευση φορείς σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι για να την «κληρονομήσει» αυτή την Κυβέρνηση.
Όσο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Πολλά χρόνια την ακούμε..αλλά δεν την βλέπουμε..

Σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή θα περιγράψει τους άξονες πάνω στους οποίους θα δουλέψει:
1. Η δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση ισχύει αλλά αυτή θα επιδιωχθεί εν ευθέτω χρόνο (από Σεπτέμβριο και μετά) και εφόσον πρώτα η χώρα καταφέρει να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της, δείχνοντας τουλάχιστον προσπάθεια να προσεγγίσει τους στόχους της.

2. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα να θέσει «ρήτρα ύφεσης» στο Μνημόνιο, για να μην απαιτούνται από τη χώρα μας πρόσθετα μέτρα εάν οι αστοχίες οφείλονται στο γεγονός και μόνο πως «ξέφυγε» πέρα από τις προβλέψεις η ύφεση. Θα τονίσει πως η ύφεση ήταν διπλάσια από όσο προέβλεπε η Τρόικα, άρα ακόμα και αν η κυβέρνηση “πιάσει” τους στόχους για έσοδα και δαπάνες το έλλειμμα θα είναι και πάλι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ –επειδή μικραίνει ο παρανομαστής- άρα δεν θα πρέπει μετά να ληφθούν και πρόσθετα νέα μέτρα που θα βαθύνουν και άλλο την ύεφση. Το επιχείρημα μπορεί να «πιάνει» στην ελληνική Βουλή, δύσκολα πείθει όμως ελεγκτές και δανειστές που ξέρουν πως το Μνημόνιο εφαρμόστηκε «στραβά». Τους δίνει ίσως όμως πολιτικά τη δυνατότητα να συγκατανεύσουν στην ελληνική θέση χωρίς να θεωρηθεί από τις αγορές πως μας «χαρίζονται», εάν και εφόσον φυσκά αυτοί κρίνουν πως –θέλοντας και μη- εδώ που φτάσαμε πρέπει να γίνει μια νέα αρχή για την περίπτωση της Ελλάδος, μετά από τους κάκιστους χειρισμούς των τελευταίων μηνών και ετών.

3. Αποκρατικοποιήσεις ευρείας κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις και στο Real Estate με… «πιλότο» το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Θα πρόκειται για «ισοδύναμα μέτρα» για να μη

Keywords
Τυχαία Θέματα