ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

07:35 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος . Στις γραπτές προτάσεις της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης θέτει επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την ταχεία απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά μπορούν να φέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους οι εισαγγελείς αναφέρουν :

*Το Δ.Σ. της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαχρονικά υποστήριζε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας.

Ενόψει του γεγονότος ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι εφικτή η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, προτείνουμε

να δημιουργηθούν δύο ειδικά προανακριτικά τμήματα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία θα στελεχωθούν με αστυνομικούς και εξειδικευμένους υπαλλήλους (οικονομολόγους, ειδικούς οικονομοτεχνικούς επιστήμονες, μηχανικούς περιβάλλοντος, πολιτικούς μηχανικούς, ιατρούς κλπ) με απόσπαση από κρατικές υπηρεσίες. Η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση των προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται από τις εισαγγελικές αρχές, ιδίως στα οικονομικά εγκλήματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση, ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση των κρατικών εσόδων από την ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση κυρίως των οικονομικών και ποινικών φορολογικών υποθέσεων.

* Αύξηση οργανικών θέσεων Αντεισαγγελέων Εφετών

Με τη νέα ρύθμιση για τα Μονομελή Εφετεία υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν οι συνθέσεις των ποινικών δικαστηρίων που δικάζουν κακουργήματα και με τον τρόπο αυτό να δικάζονται διπλάσιες υποθέσεις κακουργημάτων. Αυτό συνεπάγεται διπλασιασμό των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από την τυχόν μετατροπή και πληρωμή των επιβαλλομένων ποινών, όσο και από το γεγονός ότι στην αρμοδιότητα των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων έχουν υπαχθεί της οι υποθέσεις των κακουργημάτων φοροδιαφυγής του Ν.2523/97, στα οποία οι κατ/νοι θα σπεύδουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν της οφειλές της, για να αποφύγουν την καταδίκη της.

Προκειμένου όμως να πραγματοποιηθεί ο διπλασιασμός των ποινικών ακροατηρίων, είναι απαραίτητη η αύξηση του αριθμού των Αντεισαγγελέων Εφετών που υπηρετούν της τρεις μεγαλύτερες Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), κατά οκτώ (8), τρείς (3) και μία (1) αντιστοίχως, ρύθμιση η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η αύξηση του αριθμού των Αντεισαγγελέων Εφετών θα γίνει με προαγωγή των ήδη υπηρετούντων Εισαγγελέων Πρωτοδικών σε Αντεισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι λαμβάνουν ήδη τον μισθό του Αντεισαγγελέα Εφετών λόγω πολυετίας, ενώ η αύξηση των δημοσίων εσόδων, όπως αυτή προεκτάθηκε, θα είναι πολλαπλάσια της όποιας αύξησης των δαπανών μισθοδοσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα