«Πρόβλημα Ρεπούση» για τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μπορεί πλέον η συζήτηση να μην έχει κανένα νόημα, αφού το Μέγαρο Μαξίμου μπλόκαρε οριστικά και αμετάκλητα το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ωστόσο η Μαρία Ρεπούση αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αγίου Κωνσταντίνου. Εξάλλου, δύο μόλις ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διέρρευσε η επιστολή της, με την οποία εξέφραζε επιφυλάξεις για την «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» και την ελευθερία του λόγου, τις οποίες δεν έχει κρύψει και σε δημόσιες δηλώσεις της. Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, η κ. Ρεπούση «τα άκουσε» και από τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη, που την κατηγόρησε

ότι «τού βάζει τρικλοποδιές». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε δημοσίως τη γενοκτονία των Ποντίων, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τη βουλευτή του κόμματός του.

Επιμένει…

Ωστόσο, παρά την «κατσάδα», η κ. Ρεπούση χθες επανήλθε και δεν έκρυψε τη διαφωνία της και με τα όσα προβλέπονται στην κοινή πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. «Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη», επισήμανε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, λέγοντας πάντως ότι «δεν έχει καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη». «Χώρες της Βαλτικής έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονίες τα σταλινικά εγκλήματα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα εγκλήματα της Βαλτικής γενοκτονίες; Δεν είναι ότι οι ιστορικοί αρνούνται αυτά τα εγκλήματα. Κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι το ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί, είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των όρων. Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εγκλήματα», πρόσθεσε η Μαρία Ρεπούση, για να καταλήξει: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιείται η ελεύθερη έκφραση ή η έκφραση άλλης άποψης. Είμαστε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης, η πλειοψηφία είναι κατά».

Keywords
Τυχαία Θέματα