Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποιήσεις

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η αξιοποίηση των λιμένων της χώρας, ενώ αναζητούνται οι κατάλληλοι επενδυτές καθώς υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε στο «Βήμα» ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι ιστορικά οι μητροπόλεις του κόσμου βασίστηκαν στα λιμάνια για την ανάπτυξή τους. Το ίδιο ίσχυσε φυσικά και για τα ελληνικά λιμάνια. Σήμερα μπορεί να λέμε τη διαδικασία “logistics”, αλλά “διαμετακομιστικό εμπόριο” έκαναν οι Μινωίτες, οι Χαλκιδαίοι, οι Αθηναίοι στον Πειραιά,

αργότερα στην Κωνσταντινούπολη ή στη Σμύρνη. Η γεωγραφία είναι πάντοτε ίδια, ένα προνομιακό σταυροδρόμι για τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι μέθοδοι όμως αλλάζουν και η τεχνογνωσία εξελίσσεται. Για να αποτελέσουν τα λιμάνια μας “οχήματα ανάπτυξης” για την εθνική αλλά και για τις τοπικές οικονομίες, πρέπει να λειτουργούν σύγχρονα και να τα εκμεταλλευόμαστε ορθολογικά».

Γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί από το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών και των μαρίνων, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο ώστε να γνωρίζουν όλοι γιατί κάνουμε μια αποκρατικοποίηση, πού προσβλέπουμε και πού θέλουμε να κατευθυνθούν στο μέλλον οι λιμενικές δραστηριότητες. Όταν θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία – με τον πρώτο διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους – κάθε ενδιαφερόμενος θα καταθέσει προσφορά και αυτές θα αξιολογηθούν με κύριο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τον τρόπο με τον οποίον θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση», υπογράμμισε ο Κ. Μουσουρούλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα