Έρχονται τα πρώτα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Πλέον οι συσκέψεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα δεδομένου ότι οι έλεγχοι και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι πλέον στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ζήτησε από το μόνιμο γραμματέα δημοσίων εσόδων να καταθέσει το νέο στρατηγικό σχέδιο για το 2013 τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει:

- Προτάσεις για αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

- Αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που

υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,

- Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών

- Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για τους ελέγχους το 2013.

Ταυτόχρονα στα τέλη στα τέλη Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση του φοροεισπραικτικού μηχανισμού και αναμένονται οι πρώτες αλλαγές στις εφορίες και σε όσους προϊστάμενους δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους του.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στους σχεδιασμούς της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται:

- Η Δημιουργία του Περιουσιολογίου. Με την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα που θα προσδιορίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες ή διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Η Υποχρεωτική Χρήση χρεωστική καρτών στις συναλλαγές.

- Η Διασύνδεση λιανικών καταστημάτων με το υπουργείο Οικονομικών

Keywords
Τυχαία Θέματα