Προς μερική άρση πλειστηριασμών

Όπως προέκυψε μετά την συνάντηση των Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς (και σήμερα απουσίαζε ο Κλάους Μαζούχ) με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η προστασία από πλειστηριασμούς θα αφορά μόνο φτωχούς και … «συνεργάσιμους» δανειολήπτες .

Η συμφωνία είναι ότι δεν θα θιγούν από τις ανατροπές στο καθεστώς προστασίας οι οικονομικά αδύναμοι που πλήττονται από την κρίση, αλλά και η μοναδική κατοικία.

Με βάση όσα ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχαν τη σύσκεψη, διαφάνηκε κοινή διάθεση

για να υπάρχει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο για μια μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί σε σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Μέχρι τότε όμως, η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου» για την πορεία και το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

«Θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια, αλλά και να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν πρέπει να φοβούνται αυτοί που πράγματι πλήττονται από την κρίση. Τα σενάρια Βάση της διαπραγμάτευσης είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τον Αύγουστο», σύμφωνα με τις οποίες δεν θα προστατεύονται πλέον όσοι οχυρώνονταν πίσω από ρυθμίσεις και διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για την προστασία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ωστόσο παραμένουν εκκρεμή και δύο ζητήματα, που θα κρίνουν πολλά: οι ορισμοί δηλαδή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα καλύπτει όσους παρουσιάζονται στην τράπεζα για να συζητήσουν τρόπους αποπληρωμής της οφειλής τους, αλλά θα περιλαμβάνει και εξονυχιστική εξέταση των πραγματικών εισοδημάτων και υποχρεώσεων του οφειλέτη, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Για το άλλο «καυτό θέμα» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή των εμπορικών μισθώσεων, η Τρόικα επέμεινε και πάλι για πλήρη απελευθέρωση αλλά ο κ.Χατζηδάκης αντέτεινε ότι για την κυβέρνηση δεν πρέπει να θιγούν αυτές που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, αλλά μόνο τις νέες μισθώσεις. Η καταληκτική συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα