Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για τα αυθαίρετα

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα για το πώς προχωρούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το Ν. 4178/2013, με το οποίο τέθηκαν στην «κόκκινη γραμμή» και χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέες, αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις που έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2013 και βέβαια κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως ειδικότερα

ενημέρωσε ο κ. Καλαφάτης, η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΕΚΑ) έχει αποστείλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης- υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων. Η ΕΥΕΚΑ έχει σχεδιάσει και κοινοποιήσει διάγραμμα ροής των εργασιών των εμπλεκομένων για τις κατεδαφίσεις, με τις επιμέρους ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Επίσης, έχει συντάξει εργαλείο αξιολόγησης και κατάταξης για κατά προτεραιότητα κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις.

Η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου.

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται και η επεξεργασία της εξουσιοδοτικής απόφασης του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία θα ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια για τις κατεδαφίσεις. Ειδική ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει, επίσης, σημαντικά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις αυθαίρετες κατασκευές, η οποία μαζί με τον ηλεκτρονικό πίνακα των κριτηρίων και παραμέτρων και τη βαθμολογία ιεράρχησης των κατεδαφίσεων θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του νόμου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες τέλος εισάγεται προς επεξεργασία στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ταυτότητα του κτιρίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που αφορούν σε ακίνητα.

Πως προχωρούν μέχρι τώρα οι κατεδαφίσεις; Ο κ. Καλαφάτης έδωσε στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα (σ.σ. η πορεία των κατεδαφίσεων στη Δ. Ελλάδα ήταν και το αντικείμενο της ερώτησης) σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Από αυτές, για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων.

Από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες. Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου, καθώς βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

Ο κ. Καλαφάτης αξιοποίησε τη συζήτηση στη Βουλή για να ξεκαθαρίσει ότι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν αφήνουν περιθώρια για παρεμβάσεις στις αποφάσεις κατεδαφίσεων. «Πλέον, αντικειμενικοποιείται ο τρόπος επιλογής της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ελαχιστοποιείται -για να μην πως εκμηδενίζεται- η δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης. Ο τρόπος που οδηγεί στις κατεδαφίσεις είναι πλέον απρόσωπος και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή της νομιμότητας ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Η κ. Φούντα αναφερόμενη στην εκλογική της περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, κατήγγειλε ότι υπάρχουν ολόκληροι αυθαίρετοι οικισμοί πάνω σε δέλτα ποταμών, σε παράκτιες περιοχές. Επισήμανε ακόμη, ότι η ανυπαρξία κτηματολογίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυθαιρεσία και με τη μη προώθηση κατεδαφίσεων. Ζήτησε επίσης να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου το πολιτικό κόστος πάγωσε κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, γιατί «κανένας δεν θέλει να γίνει δυσάρεστος και κανένας δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα