Πού «τα βρήκαν» Τσίπρας-ΔΝΤ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πληροφορίες του matrix24.gr από τη συνάντηση των δύο ανδρών, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΝΤ υπάρχουν κοινά σημεία επαφής, εκτός, φυσικά, από τις τεράστιες διαφορές τους σε ό,τι αφορά την στρατηγική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης.

Συμφωνίες

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής

του ΔΝΤ συμφώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ελληνικό χρέος, παρά τις διευθετήσεις του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, παραμένει μη διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, στην ίδια διαπίστωση προέβη και ο –παρών στη συνάντηση- εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν. «Ακόμα και το ΔNT κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σε αυτό το σημείο συμφώνησε απολύτως με τον συνομιλητή του. Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν οι πλούσιοι. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του matrix24.gr, η φράση που ελέχθη στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης έχει ως εξής: «Τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος, είπατε σωστά ότι πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι. Έχετε δίκιο, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και οι στόχοι του προγράμματος έχουν πάει πίσω».

Πολιτική ευελιξία

Πάντως, αργά χθες το βράδυ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη γνώση των διαμειφθέντων μεταξύ Τσίπρα-Λίπτον, έβλεπαν αισιόδοξα τη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως «παρά τις μεγάλες αντιθέσεις, βρέθηκε σε ορισμένα θέματα κοινό σημείο επαφής», ενώ επεσήμαιναν με νόημα ότι «μετά την παραδοχή του Ταμείου πως έκανε λάθος στο πρόγραμμα και τον πολλαπλασιαστή ύφεσης, πλέον το ΔΝΤ δεν είναι τόσο απόλυτο ως προς αυτά που προτείνει σε σχέση με το παρελθόν». Παράλληλα, σύμφωνα με συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε χθες το απόγευμα από την Ουάσινγκτον έχοντας την εντύπωση ότι το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει αρκετή πολιτική ευελιξία στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βρει εκείνη τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων. «Αν ισχύσει αυτό στην πράξη, τότε μία διαφορετική πολιτική είναι εφικτή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας με νόημα ότι «ούτε εμείς είμαστε με τα ελλείμματα και τα χρέη. Αλλά το θέμα είναι από ποιους θα τα πάρεις για να φτάσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα…»

Keywords
Τυχαία Θέματα