Τί προβλέπει ο νόμος για την επίταξη

Οι διαδικασίες κινήθηκαν με βάση τον νόμο 3536/2007 που θεσπίζει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης. Στο άρθο 41 του νόμου προβλέπεται η επίταξη υπηρεσιών και επίταξη ακίνητων και κινητών πραγμάτων. Νομικοί σχολιάζουν ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι – απεργοί αρνηθούν να παραλάβουν τις ατομικές προσκλήσεις που θα τους επιδοθούν κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενου για απείθεια ,που τιμωρείται

με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (πλημμέλημα). Σε πειθαρχικό μάλιστα επίπεδο, η διοίκηση έχει δικαίωμα να φτάσει ακόμα και σε απόλυση των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίς δικαιολογία απουσιάζουν από την εργασία του μετά την επίδοση των αποκαλούμενων φύλλων πορείας.

Ο μόνος λόγος για να … γλιτώσουν τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι είναι να καταφέρουν να αποδείξουν ότι ήταν δικαιολογημένα απόντες από το πόστο τους , επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους , όπως είνια κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ιδιαίτερα δικηγόροι-εργατολόγοι, έχουν κατ΄επανάληψη στηλιτεύσει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου αυτού που επιβάλλει ακόμα και την υποχρεωτική εργασία κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα