Κίνα- Ιαπωνία: Προσπάθεια εκτόνωσης

Ο ηγέτης του κόμματος Νέο Κομέιτο, εταίρου της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιαπωνία, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο δήλωσε σήμερα, αναφερόμενος στα νησιά Ντιαόγιου, που η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου, πως "η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου μπορεί να επιλυθεί".

Ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι συναντήθηκε με τον νέο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τόνισε πως η Ιαπωνία

έχει μια "ευρύτερη οπτική" για το θέμα αυτό και πιστεύει στον διάλογο για την επίλυσή των εδαφικών διαφορών με την Κίνα.

Πρόσθεσε όμως ότι στην συνάντησή του με το Σι δεν αναφέρθηκε άμεσα στο θέμα των νησιών.

Ο Γιαμαγκούτσι παρέδωσε επιστολή του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στον Σι, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος της Κίνας τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η θέση του Πεκίνου στη διαμάχη με την Ιαπωνία για τα νησιά Ντιαόγιου είναι ξεκάθαρη και συνεπής και κάλεσε το Τόκιο να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης.

Η Ιαπωνία πρέπει να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και να "χειριστεί σωστά" τα ιστορικά προβλήματα, δήλωσε ο Σι στον Νατσούο Γιαμαγκούτσι, ηγέτης του κόμματος Νέο Κομέικο που επισκέπτεται το Πεκίνο.

"Η ιαπωνική πλευρά πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία και τα γεγονότα, να κάνει μια χειροπιαστή κίνηση και να εργαστεί σκληρά μαζί με την Κίνα για την εξεύρεση αποτελεσματικού τρόπου επίλυσης της κρίσης, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων", επισήμανε ο Σι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα