ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προκύπτουν από το νέο τρόπο φορολόγησης τους που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Το matrix24.gr παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι ανωτέρω θα φορολογηθούν  για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013 με συντελεστή 35%. Για τους ανωτέρω καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται (χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση) η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν όλα τα προνόμια που έχουν

σήμερα οι επιχειρήσεις. Δηλαδή θα εκπίπτουν οι ασφάλειες, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων. Από τις αλλαγές αυτές (στον τρόπο φορολόγησης) θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.

Σημειώνεται ότι 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 εισόδημα (μόνο από τα ελευθέρια επαγγέλματα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Συνολικά το δηλωθέν τους εισοδήματα ανέρχεται στα 6,9 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και εισοδήματα από ακίνητα, μετοχές, συμμετοχές σε εταιρίες, μισθωτές υπηρεσίες), ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

1. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους1.240 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 5.250 ευρώ. Άλλος επαγγελματίας με εισοδήματα 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 5.320 ευρώ. Με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 10.500 ευρώ (έχει υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος).

2. Ομόρρυθμη εταιρία με δύο εταίρους (από 50% έκαστος) με καθαρά κέρδη ύψους 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρο ύψους 5.000 Με τις αλλαγές που προωθούνται ο φόρος θα φθάσει 14.000 ευρώ.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα