ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Προς νέα σύσκεψη των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη οδηγεί η ανάγκη οριστικοποίησης των μέτρων ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά τη Σύνοδο στη Βουλή, τα μέτρα.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενδεχομένως

εντός της εβδομάδας, προγραμματίζει το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν χθες τηλεφωνικώς τους Ευ. Βενιζέλο και φ. Κουβέλη για τις εξελίξεις, ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι οι τρεις (και ο Γ. Στουρνάρας φυσικά) θα βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε από το Λουξεμβούργο ότι η διαπραγμάτευση ναι μεν συνεχίζεται, ωστόσο δεν πρόκειται να φθάσει στο σημείο να απειλήσει με χρεοκοπία τη χώρα. Η ώρα των αποφάσεων έχει φθάσει καθώς στις επόμενες 8 ημέρες, μέχρι τη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Αντ. Σαμαράς θέλει να έχει «κλείσει» οριστικά και χωρίς αστερίσκους η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το ίδιο διάστημα θα επιχειρηθεί να κλείσουν οι περισσότερες από τις τρύπες που υπάρχουν ως προς τα διαρθρωτικά (prior actions) ώστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ζητήσει εξουσιοδότηση του eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, η ελληνική πλευρά αναζητά πειστική απάντηση για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκαλείται από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, καθώς προφανώς οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται απρόθυμοι να το επωμισθούν.

Καθώς είναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέτωπα είναι μάλλον αδύνατο να «κλείσουν» εγκαίρως ενώ και η τρόικα δεν έχει καν αρχίσει τη σύνταξη της έκθεσης, το ενδεχόμενο η εκταμίευση της δόσης να αποφασισθεί στις αρχές Νοεμβρίου συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Το πλέον πιθανό μοιάζει η απόφαση για την Ελλάδα – ενδεχομένως και για το χρέος της τη βιωσιμότητα του οποίου αμφισβητεί το ΔΝΤ – να ληφθούν κατά τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ψήφιση των μέτρων θα γίνει μετά τη Σύνοδο όχι μόνον  για πρακτικούς λόγους αλλά και με την ελπίδα ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει μία θετική αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο κατά τη δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα