ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Η σημερινή επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας. Ποια τα θέματα που θα συζητήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Στην αιχμή των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται

να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν. Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής «προοπτικής» της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Αναμφίβολο είναι ακόμη ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί -με ιδιαίτερη έμφαση- στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.

Διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό (10:00) και τον Έλληνα ομόλογό του (11:00) θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις 13:30 θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα