Πώς να γλιτώσετε το φόρο από τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν

Βέβαια, εφόσον προχωρήσουν στην καταγγελία θα χάνουν οποιοδήποτε δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων αυτών. Ειδικότερα, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου από τον Ιανουάριο του 2014, οι εκμισθωτές θα μπορούν να καταγγέλλουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Για το ποσό που δεν εισέπραξαν δεν θα φορολογηθούν, ωστόσο και σύμφωνα με τον αστικό κώδικα από τη στιγμή που έχει καταγγελθεί το μισθωτήριο δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση για την είσπραξη των μισθωμάτων. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή ο ιδιοκτήτης του

ακίνητου θα υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο στην εφορία. Σήμερα όλα τα ιδιωτικά συμφωνητικά μισθώσεως αστικών ακινήτων ασχέτως ποσού μισθώματος ή γεωργικών ακινήτων, εφ όσον το μίσθωμα είναι ανώτερο των 100 ευρώ μηνιαίως, προσκομίζονται από τον εκμισθωτή ή τον μισθωτή για θεώρηση, μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή τους, στον προϊστάμενο οποιασδήποτε ΔΟΥ.

Με το υφιστάμενο σύστημα εάν ένα μισθωτήριο δεν θεωρηθεί από τον προϊστάμενο ΔΟΥ, στερείται κάθε αποδεικτικής δύναμης και δεν λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια. Επίσης, στερούνται αποδεικτικής δύναμης και τα αντίγραφα, με τα οποία συμφωνείται μίσθωμα διαφορετικό από το καθοριζόμενο στο έγγραφο. Στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Μισθωτηρίων Ενοικίασης θα εισέρχεται ο εκμισθωτής, ο οποίος θα συμπληρώνει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τόσο του ίδιου όσο και του ενοικιαστή, καθώς και τον ΑΦΜ τους. Από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό συμφωνητικό μίσθωσης ακινήτων υποβληθεί στην ΓΓΠΣ και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να εκτυπώνει το αντίγραφο υποβολής μισθωτηρίου και να το δίνει στον ενοικιαστή.

Πάντως για το τρέχον έτος η διαδικασία αντιμετώπιση των ανείσπρακτων ενοικίων είναι διαφορετική. Σύμφωνα με θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 τα ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση των ενοικίων γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη στην εφορία του. Με την υποβολή της δήλωσης εκχώρησης των ενοικίων ο φορολογούμενος χάνει κάθε δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων που εκχωρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα