Πρόστιμα φωτιά για οφειλές στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου επιβάλλονται πρόστιμα από 10% έως και 30% στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και τόκοι που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάνουν από 8,5% έως και 12%. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο δύο μηνών μέχρι να επιβληθούν τα πρόστιμα, δίνοντας τους τη δυνατότητα στο διάστημα αυτό να πληρώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, οι τόκοι θα «τρεχουν» από την επόμενη ημέρα που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης

τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για έναν ακόμη χρόνο.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου γίνονται οι εξής τροποποιήσεις στον ΚΕΔΕ:

1.Με το νέο θεσμικό πλαίσιο οφειλή η οποία καθίσταται ληξιπρόθεσμη δεν επιβαρύνεται πλέον με προσαυξήσεις, αλλά με τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους θα πληρώνει και πρόστιμο ίσο με 10% του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε 20% του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε 30%. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου. Σύμφωνα μς πληροφορίες ο τόκος θα είναι κατ΄ελάχιστο 8,5% και θα φθάνει έως και 12%.

2. Απλοποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, δίδεται για πρώτη φορά στον οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί, ενώ έως την παρούσα, τη σειρά αυτή καθόριζε η φορολογική αρχή.

3. Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

4. Μεταβάλλεται το καθεστώς υπολογισμού των τόκων και των λοιπών διοικητικών κυρώσεων επί εκπροθέσμου καταβολής καθώς και οι όροι και οι περιπτώσεις απαλλαγής από τους τόκους.

5. Οι οφειλές των στρατευμένων και των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από τον νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις.

6. Διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 13% μέχρι τα τέλη του 2014, στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα