ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ «ΤΣΑΡΟΣ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Πριν τις πρώτες εκλογές του Μαΐου ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που υπέγραφαν από κοινού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καθηγητής από το 1989 του Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και στην Αθήνα.

Εκεί οι δύο συντάκτες του άρθρου υπογράμμιζαν ότι τα μέτρα του μνημονίου βελτίωσαν μερικώς τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά έφεραν βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

Απέρριπταν, μάλιστα, κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία ενώ απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γινόταν σαφές ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος υπήρξε «δεξί χέρι» και κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και διετέλεσε ειδικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης το χρονικό διάστημα 1997 -2000 που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ, υπερασπίζονταν το ευρωπαϊκό έργο τους.

Όμως για τον γνωστό στα ευρωπαϊκά δρώμενα και αποδεκτό από τους ομολόγους του στην ευρωπαϊκή ένωση Γιάννη Στουρνάρα, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισήμανε ότι όσο η Ε.Ε. συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο, η ανυπαρξία του θα προκαλεί νέες κρίσεις.

Από τη θέση του διευθυντή του ΙΟΒΕ αλλά και από το πόστο του Υπουργού Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, συνέχιζε να αξιοποιεί το διαπραγματευτικό του ταλέντο και τη γνώση των διεθνών σχέσεων, για να προωθεί τις επείγουσες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Να τάσσεται κατά των κατεστημένων συμφερόντων και υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Γι’ αυτό και αποτέλεσε έκπληξη η μη συμμετοχή ενός από πιο αξιόπιστους τεχνοκράτες που διαθέτει η χώρα στη τρέχουσα κυβέρνηση τρικομματικής συνευθύνης. Πόσο μάλλον που ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ρητά αναφέρει το όνομά του στους προτεινόμενους για υπουργούς στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ότι όμως δεν κατάφεραν τα «κλειστά» κομματικά παζάρια το φρόντισε ανοιχτά η ειρωνεία της ιστορίας. Η αδυναμία του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του «τσάρου» της οικονομίας έφερε χωρίς καθυστέρηση στο ίδιο πόστο το Γιάννη Στουρνάρα. Η εμπειρία του και η καλή γνώση προσώπων και καταστάσεων εκτός Ελλάδος προσμετρήθηκαν στα ατού του, ανεξάρτητα αν βαφτίστηκε ως υπέρβαση η επιλογή του αυτονοήτου.

Άνθρωπος με τεχνοκρατικές γνώσεις, πρακτικός και αποφασιστικός διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών. Γιος αγωνιστή της εθνικής αντίστασης που εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου σε ξερονήσια, ο γεννημένος το 1956 Γιάννης Στουρνάρας αφού τελείωσε το δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης εισήχθη το 1974 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα της μεταπολίτευσης στρατολογήθηκε στη ΚΝΕ όπου και παρέμεινε μέχρι την αποφοίτησή του το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Π

Keywords
Τυχαία Θέματα