ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν το παιδί του σε περιτομή για θρησκευτικούς λόγους καθώς αυτό αποτελεί σωματική βλάβη που θα πρέπει να τιμωρείται ποινικά. Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Μουσουλμανική και Εβραϊκή κοινότητα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο της Κολωνίας αποφάσισε ότι «το σώμα ενός παιδιού μεταβάλλεται με ανεπανόρθωτο τρόπο από την περιτομή».

«Αυτή η μεταβολή είναι αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αργότερα μόνο του τη θρησκευτική του ταυτότητα», επισημαίνεται στην απόφαση

του δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από την υπόθεση ενός μουσουλμάνου γιατρού ο οποίος υπέβαλε σε περιτομή ένα αγόρι 4 ετών. Δύο ημέρες μετά την επέμβαση το παιδί διακομίσθηκε στα επείγοντα εξαιτίας αιμορραγίας.

Αν και η  εισαγγελία της Κολωνίας άσκησε δίωξη εναντίον του γιατρού, τελικά ο γιατρός  αθωώθηκε σε πρώτο, αλλά και σε δεύτερο βαθμό, καθώς το δικαστήριο επεσήμανε ότι την εποχή του γεγονότος ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να καθορίσει να δρα παρανόμως.

«Το λάθος (του γιατρού) ήταν αναπόφευκτο», καθώς μέχρι τότε υπήρχαν διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις, αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας.

Ωστόσο με την σημερινή απόφαση το δικαστήριο, αποφάνθηκε ότι τα  δικαιώματα των γονέων όσον αφορά την εκπαίδευση και την θρησκευτική ελευθερία δεν θίγονται αν περιμένουν έως ότου το παιδί είναι σε θέση να αποφασίσει ότι επιθυμεί να υποβληθεί σε περιτομή «ως εμφανές σημάδι ότι ανήκει στο Ισλάμ», προσθέτει το δικαστήριο.

«Πρόκειται για  εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τους γιατρούς διότι έχουν για πρώτη φορά μια νομική βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν», επισημαίνει ένας νομικός, ο Χολμ Πούτζκε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η συζήτηση στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα