ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΑ 34 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Με την ελπίδα ότι τον επόμενο μήνα θα τους δοθούν επιπλέον 35 εκτατ. ευρώ και θα ρυθμιστούν τα χρέη τους στο Παρακαταθηκών και δανείων ζουν οι δήμαρχοι, οι οποίοι επιβεβαιώνουν και επίσημα πλέον ότι τον επόμενο μήνα πάνω από 100 δήμοι δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε μισθούς.

Χθες αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων,

οι οποίες συνεδρίασαν με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους πόρους τους. Ήδη οι περικοπές αυτές έχουν οδηγήσει 14 δήμους σε αδυναμία καταβολής μισθών 15νθημέρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επαναβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα εξής:

• Εκτός της απόδοσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας των 35 εκατ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκατ. ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.

• Προωθείται άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για περίοδο χάριτος δύο ετών και μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής κατά 0,5%.

• Η ΣΑΤΑ, ύψους 349 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί εντός του 2012.

• Μετά την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων σε συνεδριάσεις τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχετικά με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε: «Σε μία χρονική συγκυρία που διακυβεύονται τόσο σημαντικά ζητήματα για τη χώρα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με 14 δήμους να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς, είναι απολύτως αναγκαία η ενότητα και η συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολογίζει στην ενεργό συμπαράσταση ΟΛΩΝ στα δίκαια αιτήματά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα