«Παρών» για τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η σημερινή συνεδρίαση θα επισφραγίσει την τελική στάση του κόμματος στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εξάλλου και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε στον Φώτη Κουβέλη, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν στα μέτρα: ούτε να «σπάσουν» σε δύο άρθρα, ούτε να αφεθούν για αργότερα τα εργασιακά. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν γίνεται πραγματικά τίποτα καλύτερο», φέρεται ειπών ο Αντώνης Σαμαράς

στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τη διαφωνία του στα εργασιακά, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την εισήγηση που θα απευθύνει σήμερα προς τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα εισηγηθεί να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ το σενάριο της αποχής έχει ήδη αποκλειστεί, με κορυφαία στελέχη να σημειώνουν στο matrix24.gr ότι «η αποχή δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και την κουλτούρα της ανανεωτικής Αριστεράς».

Οι «μειοψηφίες»

Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση δεν προοιωνίζεται εύκολη για τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί εν μέσω… διασταυρούμενων πυρών, αφού και η μειοψηφία του «ναι» και η μειοψηφία του «όχι» ετοιμάζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οδυσσέας Βουδούρης, Ανδρέας Νεφελούδης, Χρήστος Σταυρόπουλος, Βαγγέλης Ζορκάδης κ.α. θα ζητήσουν από τον Φώτη Κουβέλη να καταψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, μη παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά τα μεσάνυχτα της προσεχούς Κυριακής.
Στον αντίποδα, η ομάδα της «Μεταρρύθμισης» (Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Αντωνίου κ.α.) αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος (Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Ανδρέας Παπαδόπουλος) θα ζητήσουν από τον Φώτη Κουβέλη «να ολοκληρώσει το μεγάλο βήμα που έκανε με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση», δηλαδή να υπερψηφίσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Χωρίς πειθαρχία

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα, ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. «Η έννοια της κομματικής πειθαρχίας δεν υπάρχει στο καταστατικό της ΔΗΜΑΡ, είναι θέμα του κάθε βουλευτή να σεβαστεί τις συλλογικές αποφάσεις», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης χθες. Άλλωστε, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ επικρατεί διχοστασία: βουλευτές σκέφτονται να υπερψηφίσουν τα μέτρα (Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Ρεπούση) ενώ άλλοι να μην περιοριστούν στο «παρών», αλλά να τα καταψηφίσουν (Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς).

Keywords
Τυχαία Θέματα