Παραμένουν υψηλά τα επιτόκια δανείων

10:32 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Πρόσθετο «βάρος» ύψους 4 δισ. ευρώ δημιουργεί στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε τόσο υψηλά επίπεδα. Τη στιγμή που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,5% το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ελλάδα είναι στο 3,8%, διαμορφώνοντας ένα δυσανάλογα υψηλό κόστος του χρήματος για την οικονομία.

Αν συνυπολογιστεί και το λειτουργικό κόστος των τραπεζών,

τότε το κόστος του χρήματος ξεπερνά το 4,5%. Ετσι σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το μέσο επιτόκιο προς επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 6% ή 12 φορές υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ, ενώ το μέσο επιτόκιο για χορηγήσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες προσεγγίζει το 8% δηλαδή 16 φορές υψηλότερο από το επιτόκιο της ΕΚΤ. Το υψηλό κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε συνδυασμό με άλλες κρίσιμες παραμέτρους όπως το δυσανάλογα υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και τα υψηλά έμμεσα «κόστη» που δημιουργούν η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα καθιστούν ασύμφορο το επιχειρείν στη χώρα μας.

Πάντως πέραν των αντικειμενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες για την μείωση των επιτοκίων δανείων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση του επιτοκιακικού περιθωρίου τόσο σε ότι αφορά τα νέα όσο και τα υφιστάμενα δάνεια. Σε ότι αφορά τα νέα δάνεια το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου δανείων και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,14 εκατοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα το επιτοκιακό περιθώριο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στις 3,08 εκατοστιαίες μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα