ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07:50 4/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Το 60% των παιδιών κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός επιδότησης από το ΕΣΠΑ κατά το νέο σχολικό έτος. Αυτό θα συμβεί στη περίπτωση που δε θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ επιπλέον χρήματα. 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το νέο σχολικό έτος έχουν κατατεθεί 96.151 αιτήσεις για παροχή φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι αιτήσεις αφορούν το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι θέσεις που είναι διαθέσιμες στους δήμους και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ανέρχονται στις 84.049. Ωστόσο

το ποσό της χρηματοδότησης που προβλέπεται να διατεθεί ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν διατεθεί 175 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τα 125 εκατ. ευρώ καλύπτουν το κόστος μόλις των 43.000 θέσεων. Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ποσό χρηματοδότησης του προγράμματος ο αριθμός των παιδιών που θα μείνει εκτός επιδότησης σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ανέλθει στις 53.000.

Στατιστικά δηλαδή το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων μητέρων θα τιναχθεί στον αέρα. Το πρόβλημα αναμένεται να λάβει εκρηκτικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις το Σεπτέμβριο. Εκτός από τον οικογενειακό προγραμματισμό ο οποίος τινάζεται στον αέρα σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις τόσο στους δημοτικούς, όσο και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν να μείνουν κενές καθώς λόγω κρίσης πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να καλύψουν το επιπλέον κόστος. Μάλιστα αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 7.000 θέσεις εργαζομένων στις συγκεκριμένες δομές των δήμων.

Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει αίτημα στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών μέσω του οποίου ζητά να διατεθούν 125 εκ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις 84.000 διατιθέμενες θέσεις των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Το σχετικό ζήτημα ετέθη στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών την Παρασκευή 3 Αυγούστου, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση επί του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα