ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

PLAN B για τα κρατικά ταμεία βάζει μπροστά η υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Δύο εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές τα ταμεία θα είναι άδεια και για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Η «τρύπα» στα έσοδα διευρύνεται και «παγώνουν» όλες οι πληρωμές -πέρα από τις απολύτως αναγκαίες.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με εμφανή την δυστοκία στην είσπραξη των φόρων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πως η ρευστότητα των κρατικών ταμείων πέφτει στο «κόκκινο» αμέσως μετά τις εκλογές

και δεν θα μπορούν να καλυφτούν πληρωμές της τάξης του 1 δισ. ευρώ!

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δίνει μάχες για να διαφυλάξει τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, βάζοντας «πάγο» σχεδόν σε όλες τις πληρωμές και δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια να πληρωθούν οι εκλογικές δαπάνες (πάνω από 30 εκατ. ευρώ) και τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Όσο παρατείνεται η ακυβερνησία, οι ελεγκτές της Τρόικα αρνούνται να επισκεφτούν την Αθήνα και έτσι τόσο το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης όσο και η δόση του Ιουνίου δεν αποδεσμεύονται. Και πλέον οι ανάγκες έχουν γίνει πιεστικές πόσο μάλλον όταν και τα ασφαλιστικά ταμεία εκπέμπουν SOS ακόμη και για τις συντάξεις και για την καταβολή του επιδόματος αδείας του Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών μοιάζει να ενεργοποιεί τα εναλλακτικά του σχέδια, με ένα από αυτά να αφορά την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά δεν προορίζονται άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρούνται σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, για να μπορέσει …να βάλει χέρι η ελληνική κυβέρνηση στα κεφάλαια αυτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η βασική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά και θα φτάσει σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και την τρόικα. Η έγκριση αυτή θα θα έρθει μετά από την αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Ακόμα και το 1 δισ. που έχει παρακρατήσει το EFSF από την δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές

Λύση ανάγκης στο πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν η έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, σε σύγκριση με τα προγραμματισμένα.

Ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα είναι να αν

Keywords
Τυχαία Θέματα