Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ

Δεν είναι λίγοι άλλωστε, όσοι πιστεύουν στην συγκρότηση της «μεγάλης Κεντροαριστεράς», που θα έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τον …συμπληρωματικό.

Να αποδομήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερές δυνάμεις επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, αναλύοντας καρέ-καρέ την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ποινικοποιεί την Κεντροαριστερά», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, και εξηγούνται: «Τελικά η πολυδιαφημισμένη κεντροαριστερή

στροφή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψευδεπίγραφη, παραπλανητική και υποκριτική. Δεν υφίσταται καμία κεντροαριστερή στροφή ή κεντροαριστερό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εντοπίζεται μια "ποινικοποίηση" της κεντροαριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αποτελεί «ανάχωμα για να αποκοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» και αιτία όλων των δεινών της χώρας!», όπως σημειώνουν μέσα από το ίδιο το κείμενο της απόφασης της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζουν δε τον … «ανένδοτο στην κεντροαριστερά», με την φράση περί αντιμετώπισης της κεντροαριστερής ανασύστασης ως κεντρικού πρωτεύοντος καθήκοντος για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονικό ρόλο.

Σε άτυπο σημείωμά της, η Χαριλάου Τρικούπη, μιλά για διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό λόγο, που ως κακέκτυπο ταξικής ανάλυσης της δεκαετίας του ’50, «διαχωρίζει τους πολίτες σε εργάτες και λαϊκά στρώματα, και σε δυνάμεις του πλούτου και της διαπλοκής», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως οι ψηφοφόροι της Ελιάς είτε παραπλανήθηκαν είτε είναι διαπλεκόμενοι. Παρατηρεί νέα αντιμνημονιακή στροφή, που αποτυπώνεται στην απόφαση για δημιουργία πλατιού αντιμνημονιακού πολιτικού ρεύματος και κάνει λόγο για «λαϊκίστικες πλειοδοσίες» για επαναπροσλήψεις και αυξήσεις δημοσίων δαπανών. Τονίζει τέλος ότι από το κείμενο της απόφασης εκλείπει η δέσμευση Τσίπρα στη δευτερολογία του ότι θα φέρει πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ίσως, όπως λέει, επειδή «κάποιοι κατάλαβαν πως η λάσπη δεν τους βοηθά καθώς υπέστησαν δεινή ήττα σε όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις».

Κατόπιν τούτων, στην Χαριλάου Τρικούπη συμπεραίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε στροφή στον ρεαλισμό και στο κέντρο, όπως διατεινόταν ότι ήθελε ο κ.Τσίπρας». Αντιθέτως, λένε, επικράτησαν οι αριστερίστικες φωνές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευάζει ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό, παραμένοντας προσκολλημένος στο ερώτημα αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει η συμφωνία της Βάρκιζας το 1945.

Την ίδια ώρα όμως που κλιμακώνει την επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη υψώνει τείχη και προς την πλευρά της ΝΔ. Υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και δεν έχει στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ, ο πρώην υπουργός Χρ.Πρωτόπαπας δήλωσε χθες (Real.gr) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται να γίνει δεκανίκι κανενός, ούτε να συμμετάσχει σε θεσμικά παιχνίδια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προεξοφλώντας τη διαφωνία της Χαριλάου Τρικούπη με τυχόν υποψηφιότητα Καραμανλή. Ο ίδιος τάχθηκε υπερ της μεγάλης Κεντροαριστεράς, με στόχο … «να είμαστε ένα από τα κόμματα που όταν θα γίνουν εκλογές θα πάρουν εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις»! Τάχθηκε δε υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με το Ποτάμι και χαρακτήρισε θετική την πρόταση Λυκούδη για σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ Ελιάς, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε, λένε ευθαρσώς πως στόχος της Κεντροαριστεράς είναι η αυτόνομη κυβερνητική πρόταση. Και όλα αυτά πριν ακόμα το συνέδριο στο οποίο προσβλέπουν ως αφετηρία για την συγκρότησή της…

Keywords
Τυχαία Θέματα