Μητσοτάκης: Ψάχνουμε τους καλύτερους για το Δημόσιο

Όπως είπε, το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει μια τομή και θα δώσει τη δυνατότητα να επιλεγούν νεότεροι υπάλληλοι όχι τόσο συνδεδεμένοι με την παραδοσιακή ιεραρχία ενώ πρόσθεσε ότι στο υπουργείο, στο πλαίσιο της διυπουργικής συμφωνίας κινητικότητας, δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αίτηση και όσοι διαθέτουν τα προσόντα και από άλλους φορείς, υπουργεία ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

«Ψάχνουμε τους καλύτερους και δεν μπορεί αυτοί να μην επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Κανένα σύστημα δεν

είναι τέλειο, όμως με αυτό το σύστημα που εισάγουμε επιλέγονται οι καλύτεροι με αξιοκρατικά κριτήρια ενώ ενσωματώνονται και οι βέλτιστες τακτικές από την επιστήμη της δημόσιας διοίκησης» είπε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνδέεται με την κομβική παρέμβαση του σχεδιασμού και της αναδιοργάνωσης του πυρήνα της δημόσιας διοίκησης ως αποτέλεσμα παρατεταμένης διαδικασίας αξιολόγησης των δομών αυτής. Όπως ενημέρωσε, στο ΣτΕ βρίσκονται 14 ΠΔ που αφορούν στους νέους οργανισμούς των υπουργείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φύγουν από κει σε λίγες εβδομάδες και θα υπογραφούν ώστε να εφαρμοστούν εντός δύο έως τεσσάρων μηνών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διάταξης για την συμμετοχή ιδιωτών στην διαδικασία επισημαίνοντας πως «θέλουμε να μπολιάσουμε με τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απέχει παρασάγγας από το Δημόσιο σε συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» και προσθέτοντας πως δεν αντιλαμβάνεται την καχυποψία και την αμφισβήτηση των προθέσεων του υπουργείου σε ζητήματα διαφάνειας. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την ανοιχτή διαδικασία που επελέγη για την πλήρωση των θέσεων στην ΕΚΔΑ και την Κοινωνία της Πληροφορίας (με βιογραφικά και ανεξάρτητες επιτροπές αξιολόγησης) ενώ ο υφιστάμενος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να κάνει εκείνος την επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα