Στην τελική ευθεία για την νέα έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι η απόδοση του νέου 5ετους ομολόγου είναι στα επίπεδα του 3,99% και είναι μικρότερη από την απόδοση της καμπύλης όλων των ελληνικών ομολόγων περίπου κατά 2%. Γεγονός το οποίο ερμηνεύουν ως μία διάθεση των επενδυτών για μία νέα έκδοση.

Το νέο οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει διάφορα σενάρια για το πώς και το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα

ομολογιακή έκδοση. Στα σενάρια που έχουν καταρτιστεί, οι κεντρικές επιλογές για τη νέα έξοδο στις αγορές είναι τρία:

1. Ομόλογο 3ετους διάρκειας και στόχο την άντληση 3 δισ ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται πως η απόδοση ενός νέου 3ετους τίτλου θα μπορούσε να κινηθεί γύρω από την περιοχή του 3%.

2. Ομόλογο 7ετους διάρκειας. Το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι στο 3ετες ομόλογο, αλλά θα είναι και πάλι καλύτερο από ότι λίγους μήνες νωρίτερα.

3. Εντοκα γραμμάτια 18μηνης διάρκειας. Σήμερα τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το Δημόσιο είναι 3μηνης και 6μηνης διάρκειας και αποτελούν καθαρά εργαλεία ρευστότητας.

Στην περίπτωση που η έκδοση γίνει μέσα στο πρώτο 10ημερο του Ιουλίου, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως θα ήταν επιτυχημένη. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου συνεδριάζει το Eurogroup και στις 8 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αθήνα η τρόικα για έναν διαδικαστικό και ολιγοήμερο έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα